Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται…

Στο πρωτοσέλιδο του σημερινού «Ελεύθερου Τύπου» υπάρχει ολοσέλιδο με την εξής φράση του Ισοκράτη:

“Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.“

Δεν τα είπε όμως ο Ισοκράτης ακριβώς έτσι, παρότι το νόημα είναι σε τελευταία ανάλυση το ίδιο και παρότι έτσι κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο.
Η φράση έτσι όπως την είπε ο Ισοκράτης (436 – 338 π.Χ. ) στον «Αεροπαγιτικόν» λόγο του έχει ως εξής, και συγχωρέστε μου τη μετάφραση:

“Εκείνοι λοιπόν που στα παλιά τα χρόνια θεμελίωσαν το Πολίτευμά μας, κάθε άλλο παρά επιδίωξαν απλώς και μόνο να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα, που, από τη μια μεν, θα περιγράφεται με ωραία λογια, από την άλλη δε, θα διαμορφώνει πολίτες τέτοιους ώστε να θεωρούν την ανηθικότητα για δημοκρατία, την παρανομία για ελευθερία, την αυθάδεια για ισότητα, και κάθε άλλο παρά καπάτσους χαρακτήριζαν αυτούς που συμπεριφέρονταν έτσι. Αντιθέτως ίδρυσαν ένα Πολίτευμα που μισούσε και τιμωρούσε παραδειγματικά τους πολίτες που είχαν αυτήν τη συμπεριφορά και μάλιστα με τρόπο τέτοιο ώστε οι υπόλοιποι να γίνονται καλύτεροι και σωφρονέστεροι.”
Ισοκράτη, Λόγοι. ΙΙ, Αρεοπαγιτικός.

[Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν].

Ο Ισοκράτης στον Αρεοπαγιτικό μιλά για την ανεπαρκή εφαρμογή του Πολιτεύματος στην εξασφάλιση της ευδαιμονίας των Πολιτών.
Στον λόγο του αυτόν, που εκφωνήθηκε μετά το τέλος του Συμμαχικού πολέμου (357–355 π.Χ.), ο κάνει έκκληση προς τους συμπολίτες του για επιστροφή στις πατροπαράδοτες αρχές διακυβέρνησης της Πόλης.

Είναι φανερό, ότι το να πηγαίνουν οι ρεμουλαδόροι φυλακή το θεωρούσε ζωτικότατο στοιχείο του μέλλοντος του Κράτους και δεν περιοριζόταν μόνο σε θεωρίες και ευχολόγια.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

40 Σχόλια

 1. Ο/Η Dana_Semitecolo λέει:

  Πολύ χρήσιμα τα λόγια του Ισοκράτη αρκεί να κρατηθούν οι λεπτές ισορροπίες όπου χρειάζεται αλλιώς, κινδυνεύουν να παρερμηνευθούν, κατά πως βολεύει τον καθένα, και να αποδειχθούν καταστροφικά για την κοινωνία.

 2. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @DANAκτλ.: Όταν οι καταστροφείς είναι στην μπουζούρα τη γλιτώνει η κενωνία! Τ’ άλλα είναι εκ του σάπιου!

 3. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Όλους: Το κείμενο που ακολουθεί από τη σημερινή «Καθημερινή»:
  Λίγο πριν ξεκινήσει η απολογία, ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, παρεξήγηση το τραγικό περιστατικό, καθώς, όπως είπε, από τα πρώτα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, προκύπτει ότι «η τραγωδία είναι αποτέλεσμα της ενέργειας του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα».

  Όπως υποστήριξε ο κ. Κούγιας «η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον άτυχο μαθητή».

  Σύμφωνα με το δικηγόρο, «το βλήμα είναι λειασμένο από τη μια πλευρά και η πύλη εισόδου στο σώμα του μαθητή είναι από πάνω προς τα κάτω».

  «Τώρα, εάν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Κούγιας, ενώ εξέφρασε τη λύπη του, όπως είπε, προς τους κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, «οι οποίοι προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί, που είναι το μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας, ούτε τους αστυνομικούς».

  Στο γραπτό υπόμνημα του ενός κατηγορούμενου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Δεχτήκαμε επίθεση από αναρχικούς και πυροβολήσαμε τρεις φορές. όπως έχουμε πληροφορηθεί οι νέοι αυτοί κατοικούν σε περιοχές των βορείων προαστίων αλλά συχνάζουνη στα Εξάρχεια και στα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ηλικία τους. Μάλιστα, ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία εξαιτίας αυτής της απρεπούς συμπεριφοράς του».

  @ Όλους: Όλοι γυρεύοντας πάμε. Ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει. Οι γονείς πρέπει να παίρνουν έπαθλο επιτυχούς κηδεμονίας. Οι υπόλοιποι γονείς καλλίτερα να προσέξουν τα μικρά τους. Όσο τα ‘χουν. Και μέχρη τα 12τους. Το πολύ. Άμα ως εκεί τα έχουν χάσει…;;; Χύθηκε το γάλα και δεν μαζεύεται!

 4. Ο/Η Αυτόνομος λέει:

  Καλά τα είπε ο Κούγιας. Αποκαλύπτεται ότι ο Αλέξης, το νέο ίνδαλμα των ταραξιών, ήταν ένας ταραξίας και αυτός.
  Μπράβο στον κούγια για το θάρρος του. Όλοι οι δήθεν αυτόπτες μάρτυρες είναι ψεύτες, διότι αποδείχθηκε ότι ήταν εξοστρακισμός. Να διωχθούν ποινικά οι ψεύτες.

 5. Ο/Η Κ.ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ λέει:

  H Δημοκρατία της χώρας μας δεν «αυτοκαταστρέφεται».Δηλητηριάζεται χρόνια τωρα (και φυσικά εξασθενεί),από την πολιτική «ελίτ» που κυβερνά.Ειναι αυτή η «ελίτ» που αρνήθηκε τη συγκρότηση ενός κανονικού αστικού κράτους στη Μεταπολίτευση και εργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας ’70 για την καταστροφή των κρατικών μηχανισμών,μέσω της κομματικοποίησης,και προστάτευσε ,αλλά και επιβράβευσε, με διάφορους τρόπους την αμορφωσιά,την αυθαρεσία,την ανομία ακόμη και τον υπόκοσμο εκεί όπου αυτός αποτελούσε «πελατεία» της.
  Δεν είναι οι «κουκουλοφόροι» και οι «ακραίες ομάδες» που δολοφονούν τη Δημοκρατία- αυτή είναι μία παιαδαριώδης ανάλυση της πραγματικότητας.Οι δολοφόνοι της,οι βιαστές της, βρίσκονται στα πολιτικά «ρετιρέ».Δεν «καταστρέφεται» ποτέ μία Δημοκρατία από τις πέτρες και τις «μολότοφ» 100-200 ατόμων.Για να συμβεί»καταστροφή»πρέπει να έχουν δουλέψει πολύ και για πολύ καιρό οι «από πάνω»,οι πολιτικοί άρχοντες.Τα περί «Εξαρχείων» ως αιτίας εθνικής καταστροφής» που πολύ αρέσουν βεβαίως στα πολιτικά ζελέ της χώρας είναι χαζά παραμύθια για αφελείς και κοιμισμένους.
  Πολλά κακά είναι να συμβούν ακόμα.Τριάντα χρόνια αποτυχιών και φθοράς της Δημοκρατίας είναι πολλά για μία χώρα σαν την Ελλάδα.Τα χειρότερα θα έρθουν.Οι δημόσιες θρηνολογίες,οι ηθικολογίες,οι περί δημοκρατίας διδαχές δεν έχουν νόημα πλέον.Καλύτερα συνειδγτοποίηση της ζημίας, καθαρό μυαλό, στοχασμός και δημιουργική εργασία. Και ας αφήνουμε τις ανοησίες και τις υποκρισίες στους τηλεπαραθυράκηδες.

 6. Ο/Η ahso λέει:

  Δεν ντρέπεστε λέω εγώ…

  Το σχολείο του νεαρού θύματος όμως (πολύ γνωστό και καταξιωμένο) με επιστολή του που έστειλε στο MEGA διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δολοφόνου ότι τον έδιωξε. Αντίθετα τον χαρακτήρισε με τα καλύτερα λόγια.

  Όσο για τον Κούγια, ξέρουμε όλοι ποιους υπερασπίζεται και κυρίως τι αλήτης είναι!

 7. Ο/Η ahso λέει:

  Σας συμβουλεύω, αν θέλετε να ενημερωθείτε καλύτερα, να δείτε και τις ειδήσεις του SKAI (που είναι κατά τεκμήριο ο καλύτερος από τους πανελλήνιους τηλεοπτικούς σταθμούς) εδώ :

  Μην ανησυχείτε! Δεξιός είναι, άρα του ευρύτερου χώρου σας. Κι αν δε σας αρέσει αυτό που θ΄ ακούσετε, ίσως πρέπει ν΄αναρωτηθείτε γιατί…

 8. Ο/Η Dana_Semitecolo λέει:

  Μόνο κάποιος σαν τον Κούγια θα πήγαινε να υπερασπισθεί αυτόν τον δολοφόνο. Καλή δύναμη σε όλους μας, γιατί έχουμε να ακούσουμε πολλά τις επόμενες ημέρες, από τον συνήγορο.

 9. Ο/Η Αυτόνομος λέει:

  Όταν αποκαλύπτεται κάποιο στοιχείο που γκρεμίζει το ιδεολόγημα που έχουν σχηματίσει οι άνθρωποι στον νου τους, αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν και το κρύβουν. Αποκαλύφθηκε ότι ο μαθητής ήταν ταραξίας και ότι είχε αποβληθεί, αποκαλύφθηκε ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε. Αφού, λοιπόν, εξοστρακίστηκε, αυτό σημαίνει ότι οι αυτόπτες μάρτυρες που μιλούσαν για ευθεία βολή, είναι ΨΕΥΤΕΣ και πρέπει να διωχθούν ποινικά. Το μίσος και τα κόμπλεξ κατά της Αστυνομίας αποκαλύπτουν πόσο παρακμίες είναι ορισμένοι στην Ελλάδα. Αποτυχημένοι της γενιάς του Πολυτεχνείου που με τον αντικρατισμό τους και το μένος τους για τις αρχές και την αστυνομία επικροτούν τις καταστροφές. Άχρηστοι άνθρωποι.

 10. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ahso: Είχα ορκιστεί να μην απαντήσω στις μ…..ες σου αλλά το παράκανες! Και, για πληροφορία σου: Η σχολή Μωραϊτη καλλύπτει τα εκτεθιμένα νώτα της!! Για πήγαινε στο site της κοκορόμυαλε και κοκκορίζοντα!!! Το ξέρεις ότι είναι προσωπικά δεδομένα η διαγωγή του μικρού;; Το ξέρεις ότι, και κυρίως τα σχολεία -και για έναν ακόμα λόγο τα ιδιωτικά- δεν μπορούν να δίνουν ΤΕΤΟΙΕΣ πληροφορίες;;; Και ότι οι γονείς του μπορούν να στραφούν δικαστικά εναντίον της;;; Και να την κλείσουν;;; -Όπου αλλού έτσι θα γινόταν!- Και, εσύ, με το πολύ μυαλό που κουβαλάς: Τι θα έλεγαν;;; Ότι υποχρέωσαν την μητέρα να πάρει το παιδί σ’ άλλο σχολείο;;; Εδώ παιδεραστές προστατεύονται από το να ειπωθεί το όνομά τους ή να δείξουν την φάτσα τους στο γιαλί ή φωτογραφία τους σε εφημερίδα!! Το παιδί θα εκθέσουν;;; Οι γονείς έχουν την ευθύνη και το ξέρουν καλά αλλά είναι αργά. Πια! Λυπούμε για το μικρό… Κανονική, όχι δημοσιογραφική, σκύλεψη από δω και πέρα. Ο αστυνομικός θα πρέπει να χτίσει την υπεράσπισή του… Όλοι μας έτσι δεν θα ‘κάναμε;;; Στη θέση του.

 11. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Όλους: Ο Κούγιας είναι ο δικηγόρος του ειδικού. Και πολύ καλός νομικός. (Και μπορεί να μην συμφωνεί σ’ αυτό ο κ. Λαζόπουλος! Επειδή ο μεγαλοδικηγόρος πήγε και παντρεύτηκε μια κοκορόμυαλη -20 χρόνια πιο μικρή του- και χωρίς να είναι και ιδιοκτήτης φαρδυού κούτελου για αναβραγιά κεράτων. Είχε μόνον ο δόλιος 30 μέτρα σκάφος. Αλλά, και μετά από 7 χρόνια, η -πρώην- μικρή ανακάλυψε ότι δεν της έφτανε.)Νομίζω όμως πως δεν θα αναλάμβανε χαμένη υπόθεση. Μάγκες αφήστε τα μεσογειακά σας σπίτι. Ή στην ντουλάπα. Γελοιοποιούμαστε! Αλαβάνος θα μου γίνεται;;; Σοβαρευτήτε!!!

 12. Ο/Η ahso λέει:

  Τι θα έλεγαν;;; Ότι υποχρέωσαν την μητέρα να πάρει το παιδί σ’ άλλο σχολείο;;;

  Δεν θα έλεγαν τίποτα. Κανείς δεν τους υποχρέωσε να κάνουν την ανακοίνωση που έκαναν και μάλιστα σ΄αυτό το ύφος και μ΄αυτό το περιεχόμενο.

  Τα κουτσομπολιά για την προσωπική ζωή του Κούγια ουδόλως μας ενδιαφέρουν. Το ότι είναι πολύ καλός νομικός δεν είναι ασύμβατο με το γεγονός ότι είναι αλήτης. Και προφανώς πήρε την υπόθεση όχι επειδή δεν είναι χαμένη, αλλά επειδή (μετά την παραίτηση 2 δικηγόρων) μπορεί να ζητήσει τ΄άντερά του για αμοιβή.

  (απαξιώ να σχολιάσω τους χαρακτηρισμούς ή να ανταποδώσω… )

 13. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @: Χρυσούτσικό μου από κανένα σχολειό δεν διώχνουν αγγέλους. Πόσο μάλλον απ’ τα ιδιωτικά!!! Και τέρμα. Εχει και όριο το κατέβασμα επιπέδου…

 14. Ο/Η ahso λέει:

  Προς επίρρωση του ότι ο φανατισμός τυφλώνει :

  (αντιγραφή από την ανακοίνωση της Σχολής Μωραΐτη με υπογραμμίσεις ahso)

  «Μετά την κανονική αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, η μητέρα του, με την οποία το Σχολείο είχε πάντα άριστη συνεργασία, αποφάσισε, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, να τον εγγράψει σε άλλο Λύκειο χωρίς καμία επέμβαση της Σχολής. Σε όλο το διάστημα της φοίτησής του ο Αλέξανδρος είχε λαμπρές σχέσεις με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο διδακτικό προσωπικό, είχε πολύ καλή συμπεριφορά και η διαγωγή χαρακτηριζόταν (και ήταν) πάντα κοσμιότατη».

  Μπααααα! Το κατάλαβες ότι έχει και όριο το κατέβασμα επιπέδου;;; Λίγο αργά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Μπράβο! Χαίρομαι, εξυπνούτσικό μου και τσαχπίνικό μου…

  (Το χρυσούτσικό σου)

 15. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  Ρε ahso, τώρα θα πάω οδοντίατρο και το σκέπτομαι και δεν μπορώ να γελάσω. Αλλά, ρε χαχόλικό μου, το μυαλό πού το ‘χεις;;; Ξέρεις ότι η σχολή κυνδινεύει με λουκέτο;; Αν δεν ήταν Μωραϊτης ο ιδιοκτήτης;; Σου θυμίζει τίποτα τ’ όνομα;;;

 16. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @Dana κτλ.: Και οι δολοφόνοι χρειάζονται δικηγόρο. Και σε περίπτωση που δεν τον θέλουν το δικαστήριο τους ορίζει έναν. Μόνον εκείνοι στο Γκουαντανάμο αρνούνται. Μαθημένοι από τις «δημοκρατικές» τους χώρες…
  Κυρία Dana ο Κούγιας -προσέξατε που δεν τον λέω Ο ΚΥΡΙΟΣ Κούγιας έτσι; Για να μην σας εκνευρίσω κι άλλο και επτανησιώτησσα…;;;- απλώς θα τον υποστηρίξει τον άνθρωπο. Δηλαδή, και δημοκρατικά σκεπτόμενη όπως είστε, να μην του αφήσουμε υπεράσπιση του ειδικού;;; Θα μας κράξουν. Χεστήκαμε, βέβαια. Μας έχουν κράξει και για χειρότερα… Και μην το παίρνετε κατάκαρδα το θλιβερό συμβάν. Υπάρχουν και μικροί και μεγάλοι άγγελοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους διαόλους.

 17. Ο/Η ανωνυμος λέει:

  Ναι, αλλά σε δύσκολους καιρούς ας διαφυλάξουμε την Ελληνική γλώσσα τουλάχιστον

  ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ
  ΙΣΟΚΡ 7.20–27
  (ΙΣΟΚΡ 7. Πίστις: §20–76): Η αξιοκρατική επιλογή των αρχόντων κατά το παρελθόν

  [20] Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοι-
  κοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ
  κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν
  πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’
  ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι
  τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθε-
  ρίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ
  ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα
  τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας
  τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

  [21] Μέγιστον δ’ αὐτοῖς συνεβάλετο πρὸς τὸ καλῶς
  οἰκεῖν τὴν πόλιν, ὅτι δυοῖν ἰσοτήτοιν νομιζομέναιν
  εἶναι, καὶ τῆς μὲν ταὐτὸν ἅπασιν ἀπονεμούσης,
  τῆς δὲ τὸ προσῆκον ἑκάστοις, οὐκ ἠγνόουν τὴν χρησι-
  μωτέραν, ἀλλὰ τὴν μὲν τῶν αὐτῶν ἀξιοῦσαν τοὺς
  χρηστοὺς καὶ τοὺς πονηροὺς ἀπεδοκίμαζον ὡς οὐ δικαίαν
  οὖσαν, [22] τὴν δὲ κατὰ τὴν ἀξίαν ἕκαστον τιμῶσαν καὶ
  κολάζουσαν προῃροῦντο καὶ διὰ ταύτης ᾤκουν τὴν πόλιν,
  οὐκ ἐξ ἁπάντων τὰς ἀρχὰς κληροῦντες, ἀλλὰ τοὺς βελ-
  τίστους καὶ τοὺς ἱκανωτάτους ἐφ’ ἕκαστον τῶν ἔργων
  προκρίνοντες. τοιούτους γὰρ ἤλπιζον ἔσεσθαι καὶ τοὺς
  ἄλλους, οἷοί περ ἂν ὦσιν οἱ τῶν πραγμάτων ἐπιστατοῦντες.

 18. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ ανώνυμος: Ο θεός έκανε απ’ όλα τα είδη. Καλώς ορίσατε.

 19. Ο/Η Πηνελόπη λέει:

  Ιδού η απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους καταστροφείς

  http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/15/1606103.htm Μικροεπεισόδια σε πορεία για τους συλληφθέντες στη Λάρισα
  Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 20:19
  URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1606103

  Ένταση με δακρυγόνα και κροτίδες επικράτησε κατά τη διάρκεια της πορείας το απόγευμα στη Λάρισα στο πλαίσιο εκδήλωσης συμπαράστασης στους 25 συλληφθέντες των επεισοδίων της προηγούμενης εβδομάδας, τέσσερις από τους οποίους προφυλακίστηκαν.

  Συγκεκριμένα, αρχικά στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, φοιτητές, μαθητές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αριστερών οργανώσεων, αλλά και ένα γκρουπ αντιεξουσιαστών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας. Εκεί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

  Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη θέα των αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, οι αστυνομικοί έριξαν μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Ακολούθησε ένταση, ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα, τα ΜΑΤ άρχισαν να ακολουθούν την πορεία σε όλο το μήκος της οδού Αλ. Παπαναστασίου και μέχρι την κεντρική πλατεία, με τους νεαρούς να πετάνε πέτρες, κροτίδες και κάδους απορριμμάτων και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα.

  Την ίδια ώρα, Κύπριοι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία, ζητώντας την αποφυλάκιση των δύο σπουδαστών που συν τοις άλλοις κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 20. Ο/Η Ανώνυμος Α' λέει:

  @ Περικλέους Διονυσία: Μιας και ζείτε στο εξωτερικό να σας ενημερώσω ότι αυτή τη στιγμή στο ΜΕGA στην εκμπομπή του Γ.Πρετεντέρη, ο κ. Βούτσης, του ΣΥΡΙΖΑ (Ο αγαπημένος σας πατέρας του ληστή τραπέζης γιου, που είναι προφυλακισμένος) συζητά με τον Υπουργό Εσωτερικών, μαινόμενος μέμφεται την Κυβέρνηση και την καλεί να παραιτηθεί ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΔΙΑΠΑΙΔΙΑΓΩΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΧΑΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!!!
  Ζήτω η χώρα του απόλυτου παραλογισμού!

 21. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @Ανώνυμος Α΄: Σας ευχαριστώ. Και με τα μάτια μου να το ‘βλεπα δεν θα το πίστευα!!! Το ότι ο πατέρας Βούτσης, αντί να ζητήσει να μπει στο ίδιο για να κρατεί παρέα στον ληστή γιό του, έστω και για αργοπορημένη κουβέντα πατέρα με γιο, πήρε τα μούτρα του και βγήκε τηλεόραση…;;; Τσίπα -όχι Τσίπρα- δεν υπήρξε ποτέ!!! Και ποιός απ’ τους δυο θέλει διαπαιδαγώγηση;;; Δεν ξέρω ν’ απαντήσω. Ο μεγάλος πάντως θέλει διαγεραγώγηση! Τώρα μου ‘ρθε η λέξη κι ευτυχώς που η ελληνική μας είναι μια πλαστική γλώσσα. Κι ας υποστήριζε ο μ. Καζατζάκης ότι η «Οδύσσεια» του μόνον στα αγγλικά μπορούσε ν’ αποδωθεί. Μακακίες έλεγε και πολλές απ’ αυτές τις έγραφε κιόλας. Η βεβαιωμένη αριστερή ταμπέλα μας κάνει διανοούμενους…

 22. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ίδιο: στη φράση: «αντί να ζητήσει να μπει στο ίδιο κελί», γεράματα και μου διέφυγε η λέξης κελί. Συχωρεμένη να ‘μαι Αββά Αμούν;

 23. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Πηνελόπη: Ζαρντινιέρα δεν υπήρχε κατάγυρα;; Ο άλλος Κύπριος, δημοκράτης φοιτητής, πάει για μόνιμη σύνταξη απ’ το ελληνικό δημόσιο. Λόγω ζαρντινιέρας και ανηκέστου βλάβης στην υγεία του. Τον είδα στην τηλεόραση, όταν ήμουν κάτω και, οπωσδήποτε, κάπου έχει ανήκεστο βλάβη το παιδί και οι γονείς του πάνε να μας φορτώσουν την δια βίου περίθαλψή του σπλάχνου τους. «Ακούσαν πως γα…μαστε πλακώσανε κι οι γύφτοι!»…

 24. Ο/Η Άλλος λέει:

  Γραμματείς και Φαρισαίοι είμαστε όλοι. Δυστυχώς οι ασυναρτησίες του κάθε παντογνώστη που τον βγάζουν στα παράθυρα για αύξηση της ακροαματικότητας, η υποκρισία των πολιτικών μας και οι επιδιώξεις κάθε μεγαλοκαρχαρία μας διαιρούν και μας οδηγούν τελικά στο μέγιστο πρόβλημα: Η φράση αυτή ΔΕΝ είναι του Ισοκράτη: ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ποιανού είναι με ενδιαφέρει το νόημα του
  ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ οι πολιτικές ιδεολογίες – απομεινάρια του 20ου αιώνα, με ενδιαφέρει να περνάμε όλοι καλά.
  ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το να κρίνω κάποιον από το γεγονός ότι ο γιος του είναι ληστής, με ενδιαφέρει να τον κρίνω από αυτά που κάνει και λέει
  ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ότι κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε αυτούς που έκαναν ζημιές – λες και οι Χρυσαυγίτες ανήκουν στην αριστερά ΧΑΧΑ, με ενδιαφέρει που η αστυνομία τους άφηνε αλλά πλάκωνε τα άλλα παιδάκια στο ξύλο
  ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ να κρίνω ολόκληρες κινητοποιήσεις από κάποιους ανεγκέφαλους ή ανώριμους 16εξάρηδες που στο όνομα μίας ιδεολογίας καταστρέφουν (ξεχάσατε όταν ήσασταν 18 και κάνατε βλακείες έτσι για πλάκα), με ενδιαφέρει η ίδια κινητοποίηση που συνεχίζει.
  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ:
  αν θεωρείτε ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι εντάξει και δεν χρειάζεταινα γίνει τίποτα ώστε να αλλάξει καθήστε στους καναπέδες σας και κοιτάξτε την τηλεόραση και μετά ελάτε εδώ και γράψτε και μερικές ακόμα σοφίες του καναπέ. Αν νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι αλλά περιμένετε τις εκλογές τότε να σας ενημερώσω ότι (υποκειμενική άποψη) φαίνεται ότι το 80% του λαού έχει το 20% της κοινής νουμοσύνης – αλλιώς δεν μπορώ να το εξηγήσω. Για μένα ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά που κάνουν έναν αγώνα και σε αυτόν θα έπρεπε να εστιάσουμε και όχι σε μικρότερης έκτασης γεγονότα που έχουν όμως τεράστια δημοσιογραφική ¨αξία¨. Τι ζητάνε; Η απάντηση είναι απλή.

  Έναν καλύτερο κόσμο. Όχι διαφθορά (όχι ανάμεσα σε πολιτικούς και άλλους εμπλεκόμενους) αλλά στην καθημερινή ζωή του πολίτη – ξέρετε εσείς. Καλύτερη παιδεία. Το ζωντανό παράδειγμα ότι η παιδεία μας είναι χάλια είμαστε εμείς που ενώ (κατά την άποψη μου) γίνονται τόσα τριγύρω μας εμείς κοιμόοοοομααααστεεεεε.

  Γεια σας και χαρά σας πατριώτες. Κοιμηθείτε, κανείς δεν σας πειράζει. Αν πάτε και μία βόλτα εξωτερικό (π.χ. Δανία) ελάτε να μας πείτε που νοσούμε και τι πρέπει να κάνουμε.

  Κύριε ελέησον,

  Άλλος – μόλις ξυπνάω αλλά στους δρόμους για ΕΙΡΗΝΙΚΗ διαδήλωση δεν βγήκα ακόμα….

 25. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos λέει:

  Κύριε Άλλε, μάλλον έρχεσθε από Αλλού!
  Δεν θα πρέπει να έχετε διαβάσει αρκετά κείμενα εδωμέσα, για αυτό λέτε αυτά που λέτε.
  Αυτά καταλάβατε; Κανονικά έπρεπε να έχετε καταλάβει τα εντελώς αντίθετα.

  Ευτυχώς που δεν σας ξέρουν τα παιδιά, που τάχα εξυμνείτε, γιατί θα σας είχαν πάρει με τις ντομάτες!
  Κάτι σαν εσάς επαναστάτες τα έφτασαν εδώ που τα έφτασαν.
  Δεν σας αρκεί που εκμεταλλευτήκατε τους παλιούς αγώνες και παριστάνατε τόσα χρόνια τους τσάμπα δημοκράτες, τώρα θέλετε να οικειοποιηθείτε και τους αγώνες των παιδιών σας;
  Άκου «μπράβο στα παιδιά» ! Εσάς περίμεναν να τα επιβεβαιώσετε, που μόλις ξυπνήσατε από το κρεβατι σας, ενώ αυτά έχουν ήδη από νωρίς κρεμάσει πανώ στην Ακρόπολη!
  Εσάς περιμέναμε κι εμείς να μας πείτε τι πιστεύουνε και γιατί αγωνίζονται, που το γράψαμε λίγες μόλις ώρες μετά το φόνο του παιδιού!
  Τι γράφετε; «με ενδιαφέρει να περνάμε όλοι καλά»; Γιατί, τους υπόλοιπους τους ενδιαφέρει πώς να περνούν όλοι κακά; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πολύ βάθος έχει η σκέψη σας, προσέξτε μην πνιγείτε!

  Θα μου πείτε πού σας ξέρουμε και γράφουμε για σας όλα αυτά; Ε, εξ όνυχος κρίνεις τον λέοντα! Γνώριμη περίπτωση κλασικού ξερόλα νεοέλληνα μαγκάκου!

 26. Ο/Η Άλλος λέει:

  Κύριε Φουστανέλλα,

  Δεν είμαι επαναστάτης, δεν οικειοποιούμε κανενός τον αγώνα και δεν είμαι τσάμπα Δημοκράτης. Ενδεχομένως, να μην κατάλαβα πάνω στη ζάλη μου κάποια από τα άρθρα αλλά δεν νομίζω να έπεσα και τόσο έξω. Τέλος, ούτε μάγκας είμαι ούτε ξερόλας. Απόψεις εκφέρω και με απόψεις πρέπει να απαντάτε μιας και δεν παριστάνω τον Θεό.

  Αν θέλετε να βάζετε ταμπέλες για να απλοιποιείτε τα πράγματα – κανένα πρόβλημα. Να βγείτε και στα παράθυρα να κάνετε ανάλυση και για αυτές τις ταμπελίτσες μαζί με όλη την υπόλοιπη παρέα.

  Και όταν γράφω ¨με ενδιαφέρει να περνάμε όλοι καλά¨, για κοιτάξτε μία ματιά γύρω (ή τον εαυτό σας) και απαντήστε στην εξής ερώτηση:

  Με ενδιαφέρει να περνάω εγώ μόνο καλά (όπως κάνουν αυτοί που μας έχουν φτάσει εδώ) ή με ενδιαφέρει να περνάμε όλοι καλά;

  Ενδεχομένως οι απόψεις μου να μην έχουν βάθος, να είναι λάθος και να έχουν ότι αρνητικό χαρακτηριστικό μπορεί να σκεφτεί κανείς. Ο δημοκράτης θα έδινε επιχειρήματα, εσείς… μιλάτε με τον νεοελληνικό τρόπο των πολιτικών, όπου εν ολίγοις κατηγορούμε τους άλλους χωρίς να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις ή να τους πείσουμε με επιχειρήματα και όχι με κλισέ.

  Αυτό το κάνουν οι σκεπτόμενοι άνθρωποι και οι Δημοκράτες. Το άλλο το κάνουν αυτοί που μας έφτασαν εδώ.

 27. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos λέει:

  Ενώ συμφωνούμε, διαφωνούμε. Γιατί άραγε; Μήπως ο τρόπος με τον οποίο μπήκατε σε έναν χώρο για πρώτη φορά και μας περάσατε γεννεές δεκατέσσερις δεν ήταν ο ενδεδειγμένος;
  Μήπως το ότι αρχίσατε να μας επιτιμάτε μετά βδελυγμίας για την δήθεν εναντίον των παιδιών στάση μας, ενώ η στάση μας ως site είναι ακριβώς η αντίθετη -άλλο που αφήνουμε να ακούγονται όλες οι απόψεις, πράγμα που μάλλον δημοκρατικό το βρίσκουμε- ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις από εμάς;
  Μήπως το να επικαλείστε το «μέσ’ τη ζάλη μου» -από τι αλήθεια;- για να δικαιολογήσετε όλα τα παραπάνω δεν είναι και τόσο σοβαρό;
  Μήπως το «δεν με ενδιαφέρει» το ένα, «δεν με ενδιαφέρει» το άλλο είναι λιγάκι νεοελληνική μαγκιά;
  Μήπως πρώτα έπρεπε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας και μετά να μας κατηγορείτε λαύρος ότι καθόμαστε στους καναπέδες;
  Μήπως το να μας τοποθετείτε σε ποσοστώσεις νοημοσύνης είναι κάπως εξυπνακίστικο και χαρακηριστικό ξερόλα;
  Μήπως μας αποδίδετε ασυναρτησίες τη στιγμή που ο λόγος σας είναι βερμπαλιστικός και πολιτικάντικος, ενώ νομίζετε πως διατυπώνετε απόψεις;
  Μήπως τελικά κάτι μας θυμίζετε, που κριτικάρουμε εδώ μέσα, οπότε δεν είναι να απορείτε που σας απαντήσαμε όπως σας απαντήσαμε;

 28. Ο/Η Άλλος λέει:

  Αν συμφωνούμε τότε εγώ δεν κατάλαβα καλά. Η ζάλη είναι φυσικό επακόλουθο πνευματικής δουλειάς από το πρωί. Τώρα αν έκανα λάθος και συμφωνούμε τότε ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από αυτούς που κατά λάθος έβλαψα. Καλό θα ήταν όμως όταν κάποιος κάνει λάθος ας μην του κόβουμε το κεφάλι. Επίσης, τις απόψεις που έκφρασα, τις οποίες πολύ ωραία :) χαρακτηρίζετε (δεν θα ξανακάνω το κόπο να αναφερθώ), αναφέρονται σε συγκεκριμένα άρθρα εδώ. Έλεος, αυτόν που δεν πειράζουν οι απόψεις μου ας τις επικροτεί – αυτόν που τον πειράζουν ας τις αντικρούσει. Δεν έρχομαι εδώ ούτε εκ του πονηρού ούτε για να επιβάλλω απόψεις και ούτε για μάγκιές.

  Αυτά που ανέφερα τα έχω ακούσει να αναφέρονται και σε συνελεύσεις φοιτητών. Επίσης δεν θέλω να το παίζω αγωνιστής, για αυτό και προσπαθώ πάντα να εκφέρω απόψεις θεωρώντας ότι βρίσκομαι στον καναπέ. Έλεος, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πια σε αυτή τη κοινωνία, πάντα πρέπει να υπάρχει κάτι από πίσω; Απόψεις καταθέτουμε.

  Πάρτε και ένα ωραίο άρθρο που με εκφράζει απόλυτα.
  http://patras.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=3312
  όπου άργος είναι το Aarhus

 29. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Άλλος: Αλλού μαζεύετε τον τραχανά, αλλού τον απλώνετε, ενδοκρανιακό τσουνάμι έχετε. Κοιμηθήτε να συνέλθετε. Πάρτε και τον μπαμπά Βούτση αγκαζέ. Πηγαίνετε για θεραπεία. Σε δύο κάνουν σκόντο. Κάτι ξέρω… Και, για να σας αφαιρέσω την ευχαρίστηση της απάντησης, από κει πέρασα… Οι μεσσίες όμως μας τέλειωσαν. Δεν πήρατε τίποτις χαμπαρι;;

 30. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ίδιον: Τα άρθρα που σας εκφράζουν πάνε για ανακύκλωση. Χαρτί τουαλέτας μετά…

 31. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ ίδιον: Μπας, λέω μπας, κι έχετε καμιά εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό;;; Λέω μπας… Κάτι μου κάνει ντιν, ντινντιιιν, στη κεφάλα μου μέσα. Πάντού αφήνουμε αποτυπώματα…
  Πάντως την «διακήρυξη» αν την γράψατε εσείς…;;; Έπρεπε να πάρετε πρώτα το ηρεμιστικό σας!

 32. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Άλλο: @ Καραβίας: Πριν περίπου ένα χρόνο; -ίσως και πάρα πάνω- του είχα στείλει, προσωπικά σ’ αυτόν, ένα ευγενικό γράμμα και μαζί με τ’ άλλα τον ρωτούσα: “Ως πότε θα αντλείτε τα θέματά σας από τα μεσημεριανάδικα;”, Κούγια, Άντελα κτλ., “θα στεγνώσετε, όσο κι ανεξάντλητη και να ‘ναι η βλακεία τους.” Τον παρακολουθούσα, εκεί, στο καταφύγιο της καφέ. Του ‘χα γράψει βέβαια και για το λάθος που είχε κάνει να διαφημίσει την πατάτα του “El Greco” και ότι ο Κρητικός σκηνοθέτης καλά θα ‘τανε να ‘χε γυρίσει μια ταινία για τα Ζωνιανά. Κρητικός γαρ και θα έκανε εξυπηρέτηση στην ιδιαιτέρα του και θα ‘φηνε και κάτι πίσω του. Θέλει κότσια όμως αυτό. Αν και υποπτευομαι πως, ο κ. Λαζόπουλος, θα ‘χε επενδύσει χρήματα στην παραγωγή. Βέβαια εγώ δεν έκανα την ανάλυσή σας. Δεν έχω και τις γνώσεις.
  κ. Καραβία το κασέ του κ. Λαζόπουλου εμείς το κάναμε. Και το κάνουμε. Είμαστε υπεύθυνοι.
  Πάντως όλοι αυτοί, οι ίδιοι του και αυτούς που απαλά, απαλά “σατυρίζει”, γελοιοποίηση θέλουν. Όχι σάτυρα. Έχουν όμως πρόσβαση στο κοινό. Ποιός τους την δίνει;; Ας απαντήσουν οι νοήμονες θεατές τους.
  Να σατυρίσει κανείς τί;; Τον σκοτεινό κ. Αλαβάνο;; Τον ανεύθυνο κ. Τσίπρα;; Τον ξεμωραμένο κ. Κύρκο;;; Τον άλλου βρέχει κ. Παπανδρέου;; Τον απομονωμένο κ. Καραμανλή;; Μοιάζει να μην υπάρχει ελπίδα γιατί η αχρειότητα είναι πια, εδώ και χρόνια, λαϊκής βάσεως! Πολλά χρωστάμε γι’ αυτό στον σιδερένιο και στην συμορία. Αλλά και σε μας! Τους ψηφίζαμε!
  Και στην λαϊκή βάση αρέσει η πνευματική τροφή α λα Λαζόπουλο! Δεν έχει απλώς φτάσει στο κόκκαλο η γενικευμένη αχρειότητα κ. Καραβία. Έχει φάει το μεδούλι. Και το μεδούλι είναι η νεολαία μας…

  Περικλεους Διονυσια | 17 Δεκεμβρίου 2008

 33. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Άλλος που υποψιάζομαι ποιός ΑΛΛΟΣ είναι: Το πιο πάνω σχόλιο είναι κάτω από άλλο αρθρο. Κι αν για μένα ανεφέρεστε στην… Δανία;; Υπάρχει και σκουπόξυλο ξέρετε, όχι μόνον καλάμι! Για το θεό (δεβ αναφέρομαι σε σας Αββα Αμουν και συχώριο). Άσε που τώρα τό ‘χει, το καλάμι, σε ντε,ντε,ντε ο κ. Αλαβάνος…

 34. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Εντυπωσιακή κακία και χολή αγαπητή Διονυσία. Σίγουρα δεν είχε εσας στο μυαλό του ο φουστανΕΛΛΑΣ όταν έκανε μάθημα κόσμιας συμπεριφοράς για το επίπεδο του Βlog, στον δύστυχο ΄Αλλο ;-) Νομίζω δεν υπάρχει πραγματικά λόγος τέτοιας έντασης – που σε κάθε περίπτωση είναι αρνητική σε ένα διάλογο.

  Η παρατήρηση μου είναι η εξής: αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα σχόλια όλου του thread, και προσπαθήσει να αφαιρέσει μικρο-κακίες και ειρωνείες, θα δεί οτι υπάρχουν αρκετά στοιχεία συμφωνίας. Νομίζω οτι σε αυτά πρέπει να σταθούμε. Οι κ. Καλύτερος και Βίτσος έχουν δίκιο: Η δημοκρατία δεν απειλείται από 100 τύπους με κουκούλα, ό,τι κι αν κάνουν, ούτε από την ύπαρξη υπεράσπισης για όλους (αντιθέτως – είναι σημαντικό στοιχείο μιας δημοκρατίας αυτό).

  Απειλείται όμως από τη συνεχή αναβολή της εξέτασης της ουσίας των πραγμάτων, από την ατιμωρησία, τη διάλυση των υπηρεσιών (και φυσικά όχι μόνο της αστυνομίας – σκεφτείται να οπλοφορούσαν στις πολεοδομίες!) και την εμμονή στην επικοινωνιακή/δημοσιογραφική αντιμετώπιση των πάντων από τα παράθυρα.

  Φοβάμαι πως θέλει πολύ δουλειά και είναι πολύ δύσκολο να δεί κανείς από πού να αρχίσει. Πολύ σωστά η κ. Περικλέους στο σχόλιο προς τον κ. Καραβία (17Δεκ) μιλά για ουσιαστική ανυπαρξία πολιτικών εναλλακτικών – συμφωνώ επίσης και στο διαγνωστικό σχόλιο για το ρόλο Αντρέα σ αυτό – αλλά το ερώτημα είναι ένα: και τώρα τι;

  Δυστυχώς, δεν έχω να προσφέρω κάτι ουσιαστικό στην απάντηση του ερωτήματος – αυτό το καιρό σκέφτομαι οτι το μόνο απτό που περνά απ το χέρι σου, είναι να κάνεις εσυ όσο καλύτερα μπορείς τη δική σου δουλειά (με την διασταλτική έννοια) με όρους της συνείδησής σου, να υποστηρίζεις έμπρακτα όποιον κάνει το ίδιο, να προσπαθείς να υποστηρίζεις συλλογικές δράσεις και στάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση όπου είναι εφικτό (ακόμα και ένα Blog είναι μια συλλογική δράση – μια συνδιαμόρφωση άποψης) – ελπίζοντας οτι κάποια στιγμή θα υπάρξη η κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει σημαντικότερες αλλαγές. Είναι όμως έτσι; Μήπως η συμμετοχή σε συλλογικά όργανα είναι πιο αποδοτική; Μήπως συμμετοχή σε κινηματικές/συγκρουσιακές διαδικασίες είναι μια πιο ρεαλιστική στάση; Ειλικρινά δεν ξέρω (πια). Και αυτή μου την αμφιβολία (που φοβάμαι συμμερίζονται πολλοί θεωρητικά ενεργοί πολίτες, από πολλούς πολιτικούς χώρους), τη θεωρώ χαρακτηριστικό στοιχείο του αδιεξόδου της σημερινής ελληνικής πολιτείας. Θα με ενδιέφερε η γνώμη σας πάνω σ αυτό – στο δια ταύτα.

 35. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Χρήστος: αγαπητέ κ. Χρήστο -το αγαπητέ γιατί έτσι αρχίζω πάντα τους μπάτσους μου- ο κ. «άλλος» πιθανότατα να έχει και πιο δημόσιο βήμα… Κι αυτά που βγαίνει και λέει είναι από ανεύθυνα ως, και, εγκληματικά! Κι αυτά κάνει ο Αρχηγούλης κι όλοι τους χρόνια τώρα: Σαν τις γάτες (συγνώμη Γατούλη και δεν εννοώ εσένα) σκεπάζουν τις ακαθαρσίες που ‘καναν χρόνια τώρα!! Εεε, λοιπόν, αν τους αφήσουμε να διαχειρίζονται την πληγή, που αυτοί έκαναν, η πληγή θα κακοφορμίσει ξανά!!! Τα λοιπά είναι μπλα-μπλα-μπα… Κι είμαι ο τελευταίος που θα πετάξει μολότωφ -ακούς κ. Λαζόπουλέ μου;;- 98 χρονώνε και το μόνο που βαστούν τα πόδια μου να κάνουν είναι να με περπατήσουν ως τας αιωνίους μονάς! Να με περπατήσουν άλλα πόδια δηλαδής…

 36. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos λέει:

  @Χρήστο: Όταν αντιτίθεσαι σε έναν άγνωστο που εισβάλει στο σπίτι σου προπηλακίζοντας τόσο εσένα, όσο και όλους εκείνους που είναι εκεί μέσα και συζητούν, δεν του κάνεις «μάθημα καλής συμπεριφοράς», όπως λέτε, αλλά αμύνεσαι και διαφυλάσσεις την αξιοπρέπειά σου και την αξιοπρέπειά τους.
  Ιδίως, όταν δεν κρίνει απόψεις, δηλαδή δεν διαφωνεί με κάποιους απλώς -άρα συμφωνεί με κάποιους άλλους- πράγμα θεμιτό και αναμενόμενο έστω κι αν γίνεται σε έντονο ύφος, αλλά απαξιώνει τους πάντες και τα πάντα στο site, κατ’ αντιπαραβολήν μάλιστα με τον τέλειο εαυτό του, κατακρίνοντας όχι μόνο τις απόψεις αλλά και τις προθέσεις τους. Λέγοντάς τους με άλλα λόγια πως από δόλο κάθονται και συζητούν στο site.
  Επιπλέον, τα περί συμπεριφοράς δεν τα είπαμε στο πρώτο απαντητικό σχόλιό μας, αλλά στο δεύτερο. Και τα είπαμε για να εξηγήσουμε στον «΄Αλλο» -μιας και αναρωτήθηκε- γιατί του απαντήσαμε έτσι στο πρώτο μας σχόλιο.
  Κατά τα άλλα «ο νέος μπορεί να είναι ωραίος», που στην περίπτωσή μας δεν είναι, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς! Και η κ. Περικλέους που από την πρώτη σχεδόν μέρα συμμετέχει στο site δικαιούται να πει και μια κουβέντα παραπάνω.
  Άλλες είναι οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους εδωμέσα. Κι έχει πει και έχει ακούσει.

  Άλλωστε, εκείνος που ασχολείται με το να κάνει ενδελεχή μελέτη σε όλα τα post προκειμένου να διαμορφώσει γνώμη και να γράψει το επιθετικό σχόλιό του -αυτό υποθέτω πως είχε κάνει ο Άλλος για να είναι τόσο απόλυτος- θα πρέπει να έχει εντοπίσει τις περιπτώσεις Περικλέους και αν τον ενοχλούν ή να έχει σηκωθεί να έχει φύγει ή να καταφερθεί εναντίον μόνο αυτών.
  Γιατί μη μου πείτε πως δεν υπάρχουν άνθρωποι εδώ που αναρτούν posts και σχόλια σε ήπιο ύφος;

  Ούτως ή άλλως μαθήματα δεν κάνουμε στο φουστανΕΛΛΑΣ σε κανέναν. Απλώς ορίζουμε τις συνιστώσες της συμμετοχής και των συζητήσεων, όπως έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση.

 37. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @Όλους: Θα σας τραβήξω μια γρήγορη, αλλά εμπεριστατωμένη, Λαζολοπουλική ανάλυση,
  1ον) Ο κ. Λαζόπουλος μόλις τέλειωσε την έπαυλή του στη Πάρο. Κάτι άκουσα για 350.000€ και χώρια εξοπλισμός και τα κτλ.
  2ον) ο κ. Λαζόπουλος έχει κόρη. (Τον άκουσα να το λέει τότε, με τα ναρκωτικά στο κότερο, που ‘χε βγει και διαμαρτύρονταν γιατί δεν τον ειδοποίησαν πως θα ‘βαζαν την είδηση για να βάλει το παιδί για ύπνο. Πριν τις 8 μ.μ.)
  Υπάρχουν λοιπόν δύο εκδοχές:
  α’ εκδοχή) Το κορίτσι να σπουδάζει στο εξωτερικό και πως να κάνει από έξωθεν καταλήψεις σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όποιος βρει τη λύση να την στείλει με το DHL στον κ. Λαζόπουλο κι αυτός θα φροντίσει για τα περαιτέρω.
  β’ εκδοχή (αυτή με την προϋπόθεση πως σπουδάζει το παιδί με τα παιδιά αυτών που τους κάηκαν οι δουλειές και που μπορεί τώρα να σταματήσουν τις σπουδές του γιατί, “έλειψη χρημάτων…” και τα κτλ.) Εδώ ακόμη δεν έχουμε, χειροπιαστές, μαρτυρίες πως στις ληστείες παίρνουν μέρος και λησταρχίνες.
  4ον) Νομίζω πως ο κ. Λαζόπουλος μας έχει -με το συμπάθιο- χεσμένους όλους γιατί, και μετά την αποπεράτωση της έπαυλης κι όπως πολύ θαρραλέα είχε σιγομουρμουρήσει σε εκπομπή του στο Τσαντήρ:”Εγώ καλά την έχω κοιτάχτε εσείς…” ή κάτι εντελώς το ίδιο -Σ.Σ. είμαι και 100 χρονώνε και θυμώνει η Ελένη η Γιατρά όταν λέω τις μα….ες μου- εμείς που τον παρακολουθούμε, ρε βλήματα, του κάναμε το κασέ! Στη Μποτσουάνα δεν πιάνουν τον Alpha!

 38. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι κάθε κουβέντα μπορεί να ξεφύγει κάποια στιγμή και ειδικά κουβέντες σε καιρούς τόσο φορτισμένους. Είναι απόλυτα κατανοητό – επίσης όσο πιο πολύ σε ενδιαφέρει κάτι, τόσο πιο κοντά στη καρδιά σου είναι και τόσο πιο συναισθηματικά μπορεί να αντιδράσεις κάποια στιγμή. Δεν ήταν φυσικά πρόθεσή μου να κάνω υπόδειξη σε κανένα – πόσο μάλλον που σαν καινούργιος στη κουβέντα δεν ξέρω και τις ισορροπίες της.

  Απλά διάβασα τις απόψεις, παρατήρησα οτι υπάρχει κοινός τόπος και σκέφτομαι οτι θα ήταν θετικό να βγούν συνθετικές (ή και μή) προτάσεις – μια συνδιαμόρφωση σκέψης που πάει τη πράξη πιο πέρα – αντί να χάνουμε (άλλη) ενέργεια σε ανταλλαγή επιθέτων.
  Δεν ξέρω βέβαια αν είναι ρεαλιστικό αυτό – ούτε καν σαν στόχος.

  Δεν νομίζω οτι πιστεύει κανένας οτι τα πράγματα πάνε μια χαρά, ούτε οτι όλα θα ληθούν ό,τι και αν ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. Κανένας δεν υπερασπίζεται τον θάνατο ενός παιδιού, ούτε την βία φανατισμένων ή υποκεινούμενων ομάδων. Η ουσία των πραγμάτων είναι πιο λεπτή και δε λέγεται σε sound bites. Κατά συνέπεια δε προσφέρεται για τα δελτία – αλλά πρέπει να υπάρχουν χώροι που να προσφέρουν τη «πολυτέλεια» ουσιαστικής και προσεκτικής συζήτησης..

 39. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos λέει:

  @Xρήστος: Συμφωνούμε μαζί σας από τότε που ξεκινήσαμε και πριν καν εμφανισθείτε.
  Καλώς ορίσατε
  και θέσατε θέματα «ουσιαστικής και προσεκτικής συζήτησης».
  Αν σε κάποιους «ξεφύγει κάποια στιγμή καμμιά κουβέντα» και ειδικά «σε καιρούς τόσο φορτισμένους», δεχθείτε το ως «απόλυτα κατανοητό», μην απαντάτε και γενικά, μη δίνετε σημασία.

 40. Ο/Η Θεοφραστος λέει:

  …..δῆμος μὲν γὰρ ἐγένετο ἐκ τοῦ ἴσους ὁτιοῦν ὄντας οἴεσθαι ἁπλῶς ἴσους εἶναι(ὅτι γὰρ ἐλεύθεροι πάντες ὁμοίως, ἁπλῶς ἴσοι εἶναι νομίζουσιν)….

  Αριστοτελους Πολιτικα1301a

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *