Μήπως ο Εφραίμ δεν είναι Ρασπούτιν;

Πώς σας φάνηκε ο Εφραίμ κατά την πρώτη μετασκανδάλιον δημόσια έξοδό του για να πάει στη Επιτροπή της Βουλής;
Ο σεβάσμιος, όσο και καταχθόνιος, ηγούμενος μιας από τις σημαντικότερες μονές του Αγίου Όρους, αλλά και της Ορθοδοξίας;

Αυτό έπρεπε να δείξει για να φανεί πως όλα είχαν γίνει σωστά και για το καλό της Ορθοδοξίας .
Ή ο χωρικός πονηρός παπάς με την απλοική προσωπικότητα, που κινείται μεταξύ κλισέ θρησκοληψίας και παγανιστικής μεταφυσικής; Και που παράλληλα βρίσκεται στον κόσμο του;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας ηγούμενος για να μπορέσει να ποδοκυλήσει ένα κράτος ολόκληρο, υπουργούς, την αντιπολίτευση συν το πατριαρχείο πρέπει να διαθέτει μια χαρισματική -έστω και αρνητικά- προσωπικότητα, έναν δαιμόνιο νου, μιαν παιδεία που να φέρνει βόλτα την ιστορία από το Βυζάντιο και δώθε συν την νομική επιστήμη και τις παραφυάδες της, ιδίως αυτές.
Επιπλέον που να μπορεί να σταθεί πλάι σε πρίγκηπες, πρωθυπουργούς, να είναι ικανός όχι μόνο να εξομολογεί πότε-πότε υπουργούς, αλλά και να αποτελεί τον «πνευματικό» τους, ανεξαρτήτως αν είναι συντηρητικοί, πρώην σοσιαλιστές ή νυν και αεί σοσιαλιστές, τουτέστιν τον καθοδηγητή τους στη ζωή και στο θάνατο.

Έχουμε ζήσει μητροπολίτες ή και γενικώς ιερωμένους με πολύ λιγότερα προαπαιτούμενα για τη θέση που κατέχουν. Είδαμε ποτέ κανέναν να λέει στον πρώτο αστυνομικό που συναντά: «Είσαι αλειτούργητος, αλιβάνιστος και μπερδεμένος, εγωιστής», «Από πού είσαι; Είσαι παντρεμένος;», «Είσαι πονηρός και με πειρασμούς» κλπ.; Σαν τον πατέρα Γυμνάσιο, του τραγουδιού των Γιάννη Μαρκόπουλου/Κ.Χ.Μύρη;
Και μάλιστα τη στιγμή που βρίσκεται μέσα στο άγχος, αφού από τη μία μέρα στην άλλη, βρέθηκε από το ησυχαστήριο του Αγίου Όρους στα γραφεία της Βουλής και κάτω από τους προβολείς όλων των καναλιών της χώρας; Όσο να είναι θα υπήρχε ένα τρακ, αν μη τι άλλο τη στιγμή που ξέρει πως αποκαλύφθηκαν οι πλεκτάνες και οι ίντριγκες με αυτόν πρωταγωνιστή!
Και δεν θα τολμούσε να προχωρησει στη συνέχεια σαν να ήταν η τελευταία τσιγγάνα που θέλει να εντυπωσιάσει ότι ξέρει τη μοίρα και ριζικό λέγοντας: «Μπορώ και βλέπω μέσα από το στήθος σου! Καπνίζεις». Μα ο αντικαπνιστικός αγώνας τον μάρανε εκείνη τη στιγμή;

Συνεπώς, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο Εφραίμ να μην είναι η πολισχιδής προσωπικότητα που μας παρουσιάζουν ή να το παίζει τρελός.
Αν το παίζει τρελός όλοι αυτοί οι βουλευτές και υπουργοί που τον γνωρίζουν από παλιά και τον άκουγαν κάτω από το φως του αγιορίτικου καντηλιού να τους νουθετεί και να τους καθοδηγεί γιατί δεν κατάγγειλαν: «Ο ηγούμενος προσποιείται», χάνοντας πάσαν ιδέα για αυτόν; Προφανώς επειδή είναι συνένοχοι σε αυτήν την προσποίηση.
Αν, από την άλλη, η προσωπικότητά του είναι αυτή που παρουσιάστηκε στο προθάλαμο της Βουλής, τότε πώς τον εμπιστεύονταν επιφανείς πολιτικοί μας ως πνευματικό, φωτισμένο και σοφό; Γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως όλοι αυτοί οι κορυφαίοι, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκαναν τα συχνά αυτά τα ταξίδια μέχρι τη Μονή Βατοπαιδίου για να τους μυρίζει ο Εφραίμ και να αποφαίνεται αν είναι λιβανισμένοι ή αλιβάνιστοι!

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να δούμε το όλο θέμα και από μια διαφορετική πλευρά; Μήπως ο Εφραίμ δεν είναι ο σύγχρονος Ρασπούτιν, αλλά ο αχυράνθρωπος κάποιων άλλων που συντονίζουν εδώ και χρόνια το όλον θέμα; Που τον έπεισαν πως αν κάνει τούτο ή εκείνο θα σωθεί η Μονή από την ερείπωση και, παράλληλα, θα επιτελέσει κοινωνικό έργο με νοσοκομεία που θα κτίσει κλπ;
Και που έβαζαν έτσι μπρος τη μια μηχανή παραγωγής «ωφελημάτων» μετά την άλλη, μιας και το Βατοπαίδιο είχε πολύ ψωμί σε εκκρεμότητες με χρυσόβουλα;
Γιατί και άλλη μια φορά που έχουμε δει το Εφραίμ να μιλά σε ένα video για την Καθολική Εκκλησία, σε ανύποπτο χρόνο, που κανέναν λόγο δεν είχε να προσποιείται, πάλι αρλούμπες έλεγε!
Kι ας μη θυμηθούμε εκείνο το αμίμητο που είπε, πάλι χωρίς ανάγκη να είναι προκλητικός, ότι κυκλοφορούσε με ελικόπτερο για να προλαβαίνει τις προσευχές!
Που είναι ο ευρυτάτων γνώσεων Ηγούμενος που ξέρει όλα τα νομικά τερτίπια και όλα τα δικαστικά παραθύρια;
Μήπως λοιπόν στη Βουλή δεν ήταν προκλητικός, αλλά απλώς ήταν αυτός που είναι; Μήπως και για αυτό δεν ήθελαν να μαρτυρήσει, αλλά να καταθέσει υπόμνημα που άλλοι του έγραψαν, για έτσι κι άρχιζε να μιλά θα γέμιζε μαργαριτάρια όλο το Κοινοβούλιο, σαν εκείνα του προθαλάμου της Βουλής;

Εδώ μιαν δικαστική υπόθεση έχεις για το πιο απλό ζήτημα και θέλεις τουλάχιστον μιαν πενταετία για να εκδικαστεί. Πώς ήλθαν τα πάνω-κάτω σε τόσα πολλά και τόσο μπλεγμένα θέματα στο άψε-σβήσε μόνο και μόνο από έναν ικανό παπά;
Εκτός κι αν όλοι εκείνοι, και των δύο μεγάλων κομμάτων, που προθυμοποιήθηκαν παρασυρμένοι από τον Εφραίμ να τον εξυπηρετήσουν τόσο πολύ και με τέτοιους ρυθμούς δεν λειτουργούσαν για λογαριασμό του, αλλά για δικό τους.
Και, λέω μήπως, ο Εφραίμ δεν ήταν παρά η αιχμή του δόρατος, αναγκαία γιατί έπρεπε να υπογράφει και νόμιμος εκπρόσωπος της Μονής, αλλά και ικανή, επειδή αν αποκαλύπτονταν τα σημεία και τα τέρατα, όπως και έγινε, θα μπορούσαν να πουν πως αυτοί απλώς αμέλησαν, κι ότι αυτός ο διαολόπαπας ήταν που τους παρέσυρε!
Ο οποίος συν τοις άλλοις διαθέτει και την ασυλία του ιερομονάχου του αυτοδιοίκητου Αγίου Όρους!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ -(Φωτογραφία:ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ)

46 Σχόλια

 1. Ο/Η Προσκυνητής λέει:

  Στέκομαι σε αυτό που αναφέρεται, ότι «μήπως ο Εφραίμ δεν είναι ο σύγχρονος Ρασπούτιν, αλλά ο αχυράνθρωπος κάποιων άλλων που συντονίζουν εδώ και χρόνια το όλον θέμα;».
  Και σημειώνω:
  Από το «σύγχρονος Ρασπούτιν» λείπει ένα «σαν», που όταν το βάλουμε, θα μπορούσε να συμφωνήσει κάποιος που έχει γνωρίσει από κοντά τον ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου. Κι αυτό διότι, κατά μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνωρίζουν από πολύ κοντά (μη πολιτικών ή άλλων «επωνύμων»), ο π. Εφραίμ διαθέτει ιδιαίτερες μαντικές δυνάμεις τις οποίες μάλιστα δεν κρύβει. Κάποιοι τις λένε προφητείες. Αυτές οι δυνατότητές του έχουν κάνει τόσο φημισμένη τη Μονή και έρχονται να του φιλήσουν το χέρι διάφοροι ηγεμόνες και πολλοί να τον έχουν πνευματικό τους. Αυτό που λείπει από τον π. Εφραίμ είναι η σεμνότητα και ότι αντιμετωπίζει τον κάθε πιστό ανάλογα με τη θέση του. Ένα βασικό «μείον» για κάποιον ιερωμένο. Κι εκείνο που τον συγκινεί ιδιαίτερα είναι το βήμα. Αρέσκεται να διδάσκει και σχεδόν σε κάθε τράπεζα, διακόπτει τον Αναγνώστη προκειμένου να προβεί σε ανάλυση και επεξήγηση, κάποιας περικοπής που διαβάστηκε. Με δυό λόγια, αυτό είναι ο π. Εφραίμ και προσωπικά μου φαίνεται αδύνατον να του αφαιρεθούν ιδιότητες από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Σημειώστε το αυτό.

 2. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @ Προσκυνητής: Ευχαριστώ για την παρέμβασή σας. Θα βοηθούσε όμως αν μας λέγατε επίσης, στην περίπτωση που γνωρίζετε φυσικά, αν ο Εφραίμ εκτός από την δυνατότητα να προβλέπει διαθέτει επίσης και την παιδεία ώστε να παίζει στα δάκτυλα την Ιστορία, τη Νομική, την Πολιτική κλπ.
  Θεωρείται δηλαδή, ικανός για να ενορχηστρώσει και να διευθύνει ένα τόσο τεράστιο εγχείρημα;
  Τέλος δε, αυτά που από του τόσο αρεστού σε αυτόν βήματος λέγει, είναι του τύπου «αλιβάνιστοι» κλπ. ή μπορεί να αρθρώσει σαφή και επιστημονικό θεολογικό λόγο;

 3. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @κ. Δ.Β.: Έζησα για χρόνια στην Κύπρο και την εποχή τής, μπορώ να πω, απολυταρχικής εξουσίας ενός άλλου ιερωμένου που, με την αλαζονεία και τον μεσσιανισμό του, πήγε τον τόπο εκεί που είναι. Τραβάει η ψυχή των Κυπρίων τους τέτοιους: Τους Αγίους. Τους faith healer. Τις χαρτορίχτρες. Τις φλυτζανούδες… Ο καθένας έχει να σου πει και για κάποιον απ’ αυτούς. Που, ή ο ίδιος τον ξέρει, ή, οι πληροφορίες που έχει είναι από πρόσωπο που δεν αμφισβητείται ο σκεπτικισμός του και που… πίστεψε!
  Δεν έχω μιλήσει ή παρακολουθήσει καμιά «διάλεξή» του Εφραίμ κι έτσι δεν μπορώ να ξέρω για τις ιστορικές, πολιτικές και νομικές γνώσεις του. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι οι οπαδοί, οι παρατρεχάμενοι μπορούν να δώσουν ευανάγνωστα κλου για τον αρχηγό. Συνήθως αλληλοδιαλέγονται. Η κοπριά στα λάχανα. Ακολουθείς κάποιον που δεν μπορείς να καταλάβεις; Αν τον καταλαβαίνεις είσαι μήπως κομμένος στα ίδια μέτρα; Νομίζω πως ο καλόγερος κουβαλάει στα γονίδιά του την λέπρα των Κυπρίων για τις… business. H Αρχιεπισκοπή και η Μονή του Κύκκου είναι οι μεγαλύτερες μπίζνες στην Κύπρο. Μετά από αυτές είναι το ΑΚΕΛ. Κάτι σαν την μονή του Κύκκου πήγε να δημιουργήσει κι ο Εφραίμ. Και σαν Κύπριος θεωρεί πως όλοι οι καλαμαράδες είμαστε, περίπου, ασκήσιμοι. Δεν του βγήκε. Bad luck. Αλλά θέλαμε και «παρασυρθήκαμε».
  @ Προσκυνητή: Νομίζω είναι λίγο καουμπόϊκο ότι θα επιλέξει αν θα παραιτηθεί ή όχι ο Εφραίμ! Πρόκληση. Casus beli.Και πάει πολύ ένα ολόκληρο έθνος να το ‘χει βάλει κάτω απ’ τα ράσσα του ο καλόγηρος. Και να διασσύρει τους πάντες. Άλλωστε βλέπουμε και τον αποχωρούντα καουμπόη, απ’ την άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε τι χάλι αφήνει την χώρα του.

 4. Ο/Η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ λέει:

  Σιγά μην είναι θύμα ο αθωνίτης Ρασπούτιν! Πρόκειται για μεγάλον θεομπαίχτη. Έτσι ακριβώς τον χαρακτήρισε πρόσφατα Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Εφραίμ το παίζει Μαχα-
  ρίσι, μάντης καιgurú. Βεντετίζει και επαίρεται ασύστολα. Η αλαζονία του σκοτώνει βόιδι! Γνωρίζει να χειρίζεται προσοδοφόρα τη δεισιδαιμονία και τη θρησκοληψία.Σε μια χώρα όπου πεθαίνουν άνθρωποι στα οδικά δυστυχήματα από έλλειψη αερομεταφοράς, ο αθωνίτης αυτός έχει την πολυτέλεια να μετακινείται με ελικόπτερο για να προλαβαίνει τις προσευχές, όχι βέβαια στις μονές και στους ναούς, αλλά στους οίκους των πενήτων του λεκανοπεδίου!
  Ποιός άραγε πλήρωνει τα ναύλα;

  @Προσκυνητής: Δεν μας λέτε, αλήθεια, ποίοι είναι αυτοί οι ηγεμόνες που έχουν πνευματικό τους τον Εφραίμ, για να δούμε και τί είδους θαύματα κάνουν οι ίδιοι στις… ηγεμονίες
  τους.

 5. Ο/Η ΝΙΚOΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  Συγχέετε τον Εφραίμ με άλλον ενορατικό μοναχό, εφάμιλλο του Παίσιου, έναν πραγματικά Άγιο άνθρωπο, ο οποίος ονομάζεται και αυτός Εφραίμ και ζει στα Κατουνάκια, στην περιοχή που ονομάζεται στο Άγιο Όρος, Έρημος. Ουδεμία σχέση του ενός ενορατικού με τον άλλον της Βατοπεδίου, διότι αν διέθετε πράγματι μεντικές ικανότητες, έτσι φιλαργυρος που είναι θα είχε ρημάξει το Χρηματιστήριο. Αλλά μάλλον δεν συμβαίνει τίποτε τέτοιο…Προτιμάει τα…σίγουρα!

 6. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @όλους τους παραπάνω: Συνεπώς, κατά τα ως άνω, μιλάμε για έναν άνθρωπο μανιωδώς πρόθυμο για μπίζνες, υπερφίαλο, εγωιστή και ξερόλα.
  Όμως αυτό απέχει από το να είναι ικανός να φέρει βόλτα Κυβέρνηση, Βουλή, Δικαιοσύνη κλπ. και να καταφέρει να πάρει στα χέρια του δικαστικές αποφάσεις, τις οποίεςένας κοινός πολίτης θα χρειαζόταν δέκα ζωές για να τις πετύχει και να τις πετύχαινε!
  Μήπως λοιπόν, ξαναλέω, απλώς μεταχειρίστηκαν κάποιοι τα αδύναμα αυτά στοιχεία του χαρακτήρα του, άνοιγαν οι ίδιοι τις δουλειές, τον έβαζαν μπροστά, φρόντιζαν με τη δύναμη που είχαν να τις τελειώνουν στο άψε-σβήσε, έδιναν και στη Μονή κάτι από τα κέρδη και καρπώνονταν τη μερίδα του λέοντος;
  Πάντως τη σοβαρότητα και τη συγκρότηση που απαιτείται από μια προσωπικότητα για να πετύχει όλα αυτά δεν την διέθετε ο Εφραίμ!
  ΄Ισως θα πρέπει, λοιπόν, να ψάξουμε για άλλους Ρασπούτιν, μη κληρικούς, δέκα φορές πιο Ρασπούτιν από τον Εφραίμ.

 7. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  Αν υποψιαστώ ότι ο Εφραίμ κρατούσε όλους αυτούς του πολιτικούς, επειδή τους έλεγε …καλό καφέ, δεν ξέρω κι εγώ τι θα κάνω!

 8. Ο/Η Προσκυνητής λέει:

  Επειδή με κάνατε να αισθανθώ κατηγορούμενος για όσα έγραψα περί Εφραίμ και για τα οποία υπήρξαν και άσχετες επιθέσεις, απολογούμαι στον καθένα χωριστά, πιστεύοντας ότι θα σταθώ στο ύψος της ανευθυνότητας προκειμένου να διαπιστευθώ ως μοντέρνος. Τουλάχιστον ας εκτιμηθεί το γεγονός ότι καταθέτω προσωπική μαρτυρία κι όχι τι μου είπαν και τι διάβασα. Και άλλη συνέχεια δεν δίνω. Θέλησα να συμμετάσχω σε ένα διάλογο για πρόσωπο που γνωρίζω και βρήκα τον μπελά μου. Σαν να έγραφα σε άλλη γλώσσα!

  @Διονύσης Βίτσος: Πιστεύω ότι διαθέτει παιδεία και πως κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την πλεονεξία του για μεγαλεία στο Άγιον Όρος με στόχο την πρωτοκαθεδρία. Απόδειξη επ’ αυτού ότι ονόμασε την Ι.Μ. Βατοπαιδίου σε Μεγίστη. Κάτι το οποίο δεν ισχύει και ανήκει στην Λαύρας που είναι η πρώτη τη τάξει Ι.Μ. Όσο για τους χαρακτηρισμούς που εξεστόμισε, δεν νομίζω ότι τον τιμούν.

  @Περικλέους Διονυσία: Από τη στιγμή που γίνεται δεκτό ότι ο Εφραίμ είναι σαν τον Ρασπούτιν, εσείς αμφιβάλλετε ότι είναι στο χέρι του να αποπεμφθεί ή όχι; Ναι. Ό,τι θέλει ο ίδιος θα γίνει και να είστε σίγουρη! Σημειώστε το: Δεν θα συμβεί τίποτε χωρίς την θέληση του Εφραίμ. Άραγε τι δουλειά έχει ο Μπους στην κουβέντα;

  @Αναγνώστης: Είναι γνωστό ποιοί πολιτικοί και ηγεμόνες έχουν πνευματικό τους τον Εφραίμ. Ως ενημερωμένος πολίτης που δείχνετε θα γνωρίζετε πολύ καλά τι κάνουν οι ίδιοι στις ηγεμονίες. Ελαττώνουν την ενημέρωση και αυξάνουν την ειρωνεία.

  @Νικόλας Καραγιάννης: Όχι δεν τον συγχέω με τον πραγματικά συνώνυμό του άγιο που βρίσκεται Στην Έρημο. Ας μην τους μπερδεύουμε. Όσο για την διορατικότητα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν την διαθέτουν μόνον ρασοφόροι σαν τον Εφραίμ της Ερήμου αλλά και κάποιοι άλλοι.

  @ Ελένη Γιατρά: Να το υποψιαστείς!

 9. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @Προσκυνητή: Παρά το ότι, φυσικά, εγώ τον Εφραίμ δεν τον γνωρίζω, παρακολουθώντας απλώς και μόνο τα γεγονότα, θεωρώ πως είναι όπως τα λέτε. Δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για Ρασπούτιν -χρειάζεται πολλά προσόντα ακόμη για να φτάσει τον ρώσο (συν)άδελφό του-, αλλά ότι «κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την πλεονεξία του για μεγαλεία στο Άγιον Όρος με στόχο την πρωτοκαθεδρία».

  Μπορεί να ξέρει καλά τα της Εκκλησίας, αλλά από αυτά που λέει και από τον τρόπο που στέκεται δημόσια δεν φαίνεται να διαθέτει παιδεία. Ούτε καν γενικότερη μόρφωση.

  Μάλλον έχει στο χέρι διάφορους πολιτικούς, οι οποίοι πήγαιναν και τους προέβλεπε το μέλλον -αυτό εννοούν ότι τον είχαν πνευματικό- και τον φοβούνται μπας κι ανοίξει το στόμα του.

  Τέλος, ότι από εδώ και χρόνια, πριν την σημερινή Κυβέρνηση, κάποιοι ξεσκάλιζαν παλιές υποθέσεις του Βατοπαιδίου, άνοιγαν δουλειές, τον έβαζαν μπροστά και επεδίωκαν γερές μπάζες.
  Οι δουλειές αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, επειδή άλλαξε η Κυβέρνηση.
  Η σημερινή τα βρήκε μισοτελειωμένα και αντί να τα αναστρέψει επωφελήθηκε και με το παραπάνω και μάλιστα αρκετά άτσαλα.
  Εννοείται πως όταν αναφερόμαστε σε κυβερνήσεις, πρώην και νυν, δεν εννοούμε τους πάντες, ούτε τους κορυφαίους. Εννοούμε κάποιους, που για τη ώρα δεν ξέρουμε ποιοί είναι και που ελπίζουμε να αποκαλύψει η Δικαιοσύνη.
  Εκείνο όμως που είναι κατά τη γνώμη μου λάθος -αλλά και επιδίωξη των κυρίως ενόχων- είναι να τα ρίχνουμε όλα στον διαβολικό και ρασπουτινικό Εφραίμ και να τελειώνουμε.
  Ακόμα κι αν είναι αυτός ο πρωτεργάτης -που δεν είναι- άλλοι είναι αυτοί που έχουν ταχθεί να φυλάνε τις Θερμοπύλες!

  Υγ: Αγαπητέ Προσκυνητή, μην αισθάνεσθε ότι είστε κατηγορούμενος, ούτε ότι βρήκατε τον μπελά σας. Κουβέντα γίνεται εδώ και ο καθένας λέει τη γνώμη του, ενδεχομένως μερικές φορές κάπως πιο έντονα από το αναμενόμενο.
  Πάντως εγώ σας ευχαριστώ και πάλι γις τις παρεμβάσεις σας.

 10. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ λέει:

  Και όλοι αυτοί οι Υπουργοί, πρώην και νυν, εμπιστεύονταν τόσο έναν …μελλοντολόγο, που δεν ήταν ικανός να προβλέψει ούτε το δικό του Βατερλώ;

 11. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Προσκηνητής: Πρώτα-πρώτα δεν έκανα δεκτό ότι ο Εφραίμ είναι σαν τον Ρασπουτίν! Όχι πως τον θαυμάζω τον μακαρίτη. Βρήκε κι έκανε. Κι είχε να φέρει βόλτα: Ένα βαρειά άρρωστο παιδί, μια βαθειά απολυταρχική -η γιαγιά Βικτώρια έδινε οδηγίες- αλλόφρονα μητέρα όχι και στα σωστά της, κι ένα καθεστώς που κλυδωνιζότανε η γή κάτω απ’ τα πόδια του κι αυτό μέσα στα παλάτια του κούνια-μπέλα-το μωρό-μου. Εεε, τί άλλο να κάνει; Τις τσαρλατανίες του. Πριν εκατό χρόνια και ‘γω το ίδιο θα ‘κανα! Εμείς, σήμερα, σαν λαός, τί απ’ τα δυο υποκείμενα ίασης, του Ρασπουτίν, είμαστε; Η θρησκόληπτα μουρλή ή το καταδικασμένο; Και στην αρχή τις τρίτης χιλιετηρίδας!
  Λέτε: «δεν θα συμβεί τίποτε χωρίς την θέληση του Εφραίμ» κι αυτό δεν είναι καουμποϊλίκι του;! Ο, πέρα του Ατλαντικού, απλώς δεν είναι… παππάς, είναι πετρελαιάς.
  Δεν ξέρω αν, και πόσο, θα ξεσηκωθεί ο κόσμος της περιοχής να τον πάρει με τις πέτρες. (Στο κάτω-κάτω δίκιο έχει το ΚΚΕ: Η γη ανήκει σε κείνους που την δουλεύουν, τα βουνά στην πανίδα τους, οι παραλίες στα αποδημητικά κι η θάλασσα στα ψάρια!) Αν δεν ξεσηκωθούν, και με κυβερνητική υποστήριξη(!), τότε μπράβο του και μπράβο μας. Μας αξίζει ο απατεώνας. Που είχε κουβαλήσει και αερομεταφερόμενες «μεραρχίες» Κυπρίων «πιστών» προς υποστήριξή του! Ποιός πλήρωσε τα ναύλα τους; Οι Κύπριοι το χέρι τους το βγάζουν απ’ την τσέπη τους για να το βάλουν πάλι μέσα γεμάτο. Να πληρώσουν ναύλο; Αστειότητες!

 12. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ κ. Βίτσο: Στο σπίτι έχετε ελαιώνα ή περιστεριώνα;;; Μπράβο. Πάντως αν δεν μας ξεσηκώσει η ίδια η κυβέρνηση…; Μμμ, δεν ξέρω; Δεν την βλέπω να μακροημερεύει! Ελεγχόμενος ξεσηκωμός, όμως, εεεε! Να μην το παρατραβήξουμε σε επαναστατική γυμναστική. Θα περάσουμε στο γυμναστήριο του κ. Αλαβάνου! Ευκαιρεία θέλει αυτός να τσεπώνει ψήφους.
  Και, δηλαδή, τί θέλετε να πήτε; Ο κ. Θεόδωρος πού πάει, τώρα, για το μέλλον του; Στο Αιγάλεω; Άκουσα για κάποια φλυτζανού. Ίσα κάτω το ποτάμι και στρίβεις στην πρώτη ταμπέλα δεξιά. Δεν είναι παράξενο που όλες και όλοι, οι παρόμοιοι, είναι στις δυτικές;
  Μας εκδικούνται οι συνοικίες. Έχουν β΄ ποιότητας μαντική. Και το ξέρουν… Θα ανησυχήσω αύριο!

 13. Ο/Η Προσκυνητής λέει:

  @ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ: Τώρα αθωώθηκα μεν και από κατηγορούμενος γίνομαι κατήγορος, για να πω ότι το θέμα της Ι.Μ. Βατοπαιδίου είναι τόσο μεγάλο που είναι κρίμα να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος με μικροκομματικά σχόλια και εκτός θέματος αναλύσεις. Θα πρότεινα να θεωρήσετε το θέμα λήξαν, εκτός και αν υπάρχουν λόγοι που πρέπει να μας φταίει όλος ο κυπριακός λαός.

 14. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @Προσκυνητής: Αναφέρθηκα εγώ στον Κυπριακό λαό;
  Τι εννοείτε όταν προτείνετε να θεωρήσουμε το θέμα του Βατοπαιδίου ως λήξαν; Επειδή αυτό είναι που ο Ελληνικός λαός φοβάται μην πάθει!

 15. Ο/Η Καππαδόκης λέει:

  @ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ
  Με την απλή κοινή λογική ο προβληματισμός σας είναι σωστός. Ασφαλώς και δεν τα έκανε μόνος του ο Ευφραίμ. Αν ήταν έτσι, ο Πρωθυπουργός μας και το περιβάλλον του και την στοιχειώδη λογική να είχαν θα καταλάβαιναν ότι κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την εξουσία για το Βατοπαίδι και θα ενεργούσαν ανάλογα.
  Δεν είδα ως τώρα κανέναν να ισχυρίζεται ότι ο Καραμανλής στερείται και της στοιχειώδους ακόμα λογικής.
  Η ανοχή της κυβέρνησης για τόσους μήνες ενώ το πλοίο βουλιάζει και από την άλλη το αγέρωχο ύφος του Ευφραίμ και η απαξίωση του προς κάθε εξουσία ακόμη και προς την Ανώτατη Θρησκευτική τι λέει;

  Τους κρατάει όλους λέει ο λαός. Αν δεν ήταν και αυτοί συνένοχοι θα το μπορούσε;

 16. Ο/Η ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ λέει:

  Αχυράνθρωπος ή όχι ο πατήρ Εφραίμ, αν κρίνουμε από τον τρόπο που αντιδρά στα δρώμενα που τον αφορούν, έχει απλώς καβαλήσει το καλάμι. Τουλάχιστον, έτσι φρονούν κάποιοι αγιορείτες που συχνάζουν στα μπαράκια της Τσιμισκή. Οι ίδιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο λόγος που έχει γίνει τόσο δημοφιλής μεταξύ των ισχυρών, χριστιανών και αλλοθρήσκων, είναι η ιδιότυπη αντίληψή του περί αμαρτίας. Αγαπημένο του μόττο λένε, και το παραθέτω εδώ με επιφύλαξη, είναι το εξής: «Η αμαρτία βοηθάει στο να απελαύνεις τον δήμιον της ηδονής λογισμόν». Τουτέστιν, αμάρτησε και θα λυτρωθείς, ή αν δεν αμαρτήσεις δεν θα λυτρωθείς!!
  Ιερωμένοι λοιπόν, όπως του λόγου του, μας φέρνουν πίσω στο Νικολαϊτισμό. Όσο το γρηγορότερο απαλλαγεί η Ορθοδοξία από αυτούς τόσο το καλύτερο για όλους μας.

 17. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ: Βεβαίως αυτά που λέτε δεν αρμόζουν στο Ορθόδοξο Δόγμα.
  Εν τούτοις τον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο, αφενός να μην αφανιστεί η περιουσία του, αφετέρου να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι.
  Κάτι μου λέει, πως οι τελευταίοι δεν τρέμουν μήπως τους βγάλει στη φόρα τα άπλυτα, που έχει μάθει από την εξολομόγηση/μελλοντολογία, αλλά μήπως βγει κάποια στιγμή στα κανάλια και αρχίσει να μιλάει γενικώς. Ακόμη και για άσχετα από το σκάνδαλο θέματα.
  Ότι φοβούντα,ι δηλαδή, μήπως αποκτήσουμε και δεύτερη Άντζελα Δημητρίου και δεν προλαβαίνουμε τα μαργαριτάρια!
  Γιατί τότε θα γίνει προφανές πως ο Εφραίμ ήταν μόνο για τις υπογραφές.

 18. Ο/Η Προσκυνητής λέει:

  @Διονύσης Βίτσος: Όχι εσείς, αλλά η κυρία Περικλέους Διονυσία είχε αναφερθεί δυσμενέστατα προς τον κυπριακό λαό. Η καημένη.

 19. Ο/Η afelis λέει:

  Στην Ελλάδα κατά κανόνα η δημόσια γη περνάει πρώτα στις Μονές και στη συνέχεια σε ιδιώτες.

 20. Ο/Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ λέει:

  ΘΥΜΗΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
  21-ΑΠΡΙΛΙΟΥ-1967
  ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΧΩΣ
  ΚΛΕΦΤΕΣ
  ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
  ΠΡΟΔΟΤΕΣ(ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ)
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ.
  ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ
  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
  ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ.
  ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ
  ΠΟΤΕ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ?
  ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ?
  ΠΟΤΕ ΠΗΓΕ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ?
  ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ?
  ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ?
  ΠΟΤΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ?
  ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  ΗΤΑΝ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΡΟ ΠΡΕΖΑΚΗΔΩΝ -ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ?
  TΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΣ
  ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.
  ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΕΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ,ΧΑΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ.
  ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ
  21-4-1967

 21. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Προσκυνητής: Εγώ αναφέρθηκα σε Κυπρίους! Και απ’ αυτό βγαίνει και από την σημερινή «Καθημερινή» έτσι είναι! Business! Άλλη ζωή δεν υπάρχει πέρα απ’ αυτή! Ο παλιός αρχι-παππάς και πρόεδρος το ήξερε πολύ καλά!

 22. Ο/Η Π. Μαρίνος λέει:

  @Ανώνυμος: Γιατί δεν υπογράφεις το ποίημά σου και δεν βγάζεις την κουκούλα; Με το καθεστώς των «λαμόγιων» που έχουμε τώρα υπάρχει ελευθερία του λόγου. Μη φοβάσαι. Άλλωστε δεν πιστεύω να γίνεσαι για πρώτη φορά ρεζίλι… Ντροπή σου, να υποστηρίζει ΣΗΜΕΡΑ ένα τόσο σαθρό και κτηνώδες καθεστώς. Περνούσες καλά – ε! Δεν ντρέπεσαι να το λες; Δηλαδή εσένα όταν σε μπουκώνουν δεν σε νοιάζει για τίποτα; Μήπως αυτό λέγεται πορνεία;

 23. Ο/Η Π. Μαρίνος λέει:

  @Ανώνυμος:
  Ξέχασα την τελευταία λέξη: ΟΥΣΤ !..

 24. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ.
  ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ;

  ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ
  ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΛΕΣ ΟΥΣΤ!

  ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ
  ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΣ ΤΩΡΑ!

 25. Ο/Η Ευάγγελος λέει:

  Μην γελειόμασθε, το σκάνδαλο Βατοπαιδίου δεν έγινε για να ικανοποιήσει το Μοναστήρι, αλλά για να ικανοποιήσει πολιτικούς-λαμόγια και άλλους ημέτερους των πολιτικών…! Αν είχε γίνει για να ικανοποιήσει το Μοναστήρι και μόνο αυτό, δεν θα είχε λάβει ούτε τις διαστάσεις διαφθοράς και διαπλοκής ούτε την δημοσιότητα που έλαβε… Θα είχαν πάρει οι άνθρωποι κάποια ανταλλάξιμα και κάποια χρήματα και θα είχε λήξει εκεί η υπόθεση. Οι πολιτικοί-λαμόγια βρήκαν όμως την ευκαιρία, δήθεν εξυπηρετούντες το Μοναστήρι, να ιδιωτικοποιήσουν εύκολα και γρήγορα δημόσιες εκτάσεις, των οποίων η ιδιωτικοποίηση θα απαιτούσε χρόνο και πιο διαφανείς διαδικασίες…
  Είναι κρίμα που το Μοναστήρι εκουσίως ή και ακουσίως (ως ένα βαθμό) έγινε όργανο στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων πολιτικών-λαμογίων και άλλων ημετέρων… Κατά τα άλλα η ζωή και η Εκκλησία πορεύονται τον δρόμο τους μέχρι της συντελείας του αιώνος, ο υπέρατος και δίκαιος κριτής είναι ο Χριστός και μόνος Αυτός!

 26. Ο/Η ahso λέει:

  Δεν είχα την υπομονή να διαβάσω όλα τα σχόλια – για μένα όμως όλη η βρομερή ιστορία και όσα με αφορμή αυτήν αποκαλύφτηκαν, δείχνουν το μονόδρομο : διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.

  Υ.Γ. Βέβαια αυτή την εποχή θα χρειαζόταν διαχωρισμός κράτους και κυβέρνησης, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που πονάει…

 27. Ο/Η Ευάγγελος λέει:

  Εσείς προφανώς είστε της φιλοσοφίας πονάει δόντι, κόβει κεφάλι. Εφόσον έτσι, όταν πονέσει το δόντι σας, τότε να κόψετε το κεφάλι σας!!!

  Επιπλέον, το Αγιον Όρος απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος αυτοδιοικήσεως και αυτονομίας και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και από την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και από το Ελληνικό Κράτος σύμφωνα με διεθνείς Συμβάσεις και ως εκ τούτου το ζήτημα χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας δεν έχει σχέση με το παρόν σκάνδαλο!

 28. Ο/Η ahso λέει:

  Είδαμε και την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας, Ευάγγελε.
  Αλλά, αν το Κράτος -στα πλαίσια του σφιχτού εναγκαλισμού του με την Εκκλησία- δεν έφτιαχνε τις συνειδήσεις των πολιτών του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τολμούν να αγγίζουν «τα ιερά και τα όσια» που σχετίζονται με την επίσημη θρησκεία και όλους τους φορείς της, ίσως υπήρχε κάποιος έλεγχος στις δοσοληψίες του με τα μοναστήρια και ίσως δεν έφτανε η κατάσταση σ΄αυτή τη σαπίλα.

 29. Ο/Η Ευάγγελος λέει:

  Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θεωρείς ότι ο π. Εφραίμ εκφράζει το σύνολο του Αγίου Όρους και το σύνολο της Ορθοδοξίας…! Η Εκκλησία και η Πίστη των Ελλήνων σε Αυτήν είναι τω όντι Ιερά και Όσια, τα πρόσωπα, όμως, καθόσον αμαρτάνουν και πέφτουν, επιπλήττονται και επιτιμώνται, όπως ορίζουν οι ιεροί Κανόνες και τα θέσμια της Εκκλησίας… Το γεγενός ότι ο π. Εφραίμ εκουσίως ή ακουσίως, ενσυνείδητα ή δαιμονικώς περιέπεσε σε πειρασμό και ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή δεν σημαίνει ότι εφαρμόζουμε την φιλοσοφία του οδοστρωτήρα και γκεμίζουμε την Εκκλησία και την σχέση Της με τον Λαό και το Γένος!

 30. Ο/Η ahso λέει:

  Ευάγγελε, σέβομαι την άποψή σου, αλλά αυτήν ακριβώς τη σχέση της Εκκλησίας με το Λαό και το Γένος εγώ τη θεωρώ οπισθοδρομική και επικίνδυνη.

  Δεν θέλω να γκρεμίσω την Εκκλησία (ή μπορεί και να το θέλω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα) παρά μόνο τη σχέση που έχει αυτή με το Κράτος. Το γεγονός ότι απαιτεί (και μέχρι τώρα έχει, τουλάχιστον σε ορισμένα θέματα, όπως π.χ. στους γάμους) τον ίδιο ρόλο με το κράτος, πράγμα που θεωρώ ίδιον θεοκρατικών ή μεσαιωνικών καθεστώτων και απαράδεκτο για σημερινή Ευρωπαϊκή χώρα.

  Και δεν θεωρώ ότι όλος ο Κλήρος ή οι μοναχοί είναι τόσο διεφθαρμένοι. Απλώς θεωρώ ότι η πολιτεία είναι ιδιαίτερα ανεκτική και απροστάτευτη απέναντι σε κάποιους απ΄αυτούς που είναι ανήθικοι – κι αυτό ακριβώς λόγω της προνομιακής θέσης που κατέχει η Εκκλησία στην ελληνική κοινωνία.

 31. Ο/Η Έρκος Οδόντων λέει:

  Aνεξαρτήτως του αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τον διαχωρισμό Κράτους κι Εκκλησίας, στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί την Εκκλησία για να αρπάξουν περιουσία του Δημοσίου.
  Αν η Εκκλησία ήταν διαχωρισμένη περιουσιακώς από το Κράτος, οι πολιτικοί, απλώς, θα επινοούσαν μιαν άλλη μέθοδο αρπαγής.

 32. Ο/Η Ευάγγελος λέει:

  Ahso: Η αστική ισχύς των θρησκευτικών γάμων αναγνωρίζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ισχύει το ίδιο ή παρόμοιο νομικό καθεστώς με την Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, ότι κάνει Ευρώπη δεν χρειάζεται να το αντιγράφουμε. Δεν πρέπει να λειτουργούμε ως πιθηκιστές και μεταπράτες των Δυτικών!
  Ως προς το τελευταίο μάλλον απατάσαι: Η Πολιτεία και η Κοινωνία είναι ιδιαιτέρως σκληρές απέναντι σε διαφθαρμένους κληρικούς, πολύ περισσότερο από ότι απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πρόσωπο. Είδες κανέναν πολιτικό, τραγουδιστή, ηθοποιό, ποδοσφαιριστή, χρηματιστή κ.α. να πηγαίνει φυλακή ή να γίνεται αντικείμενο επίθεσης όπως ο π. Εφραίμ; Για το υπερσκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τα λοιπά πάμπολλα σκάνδαλα δεν είδα κανέναν…
  Το σκάνδαλο Βατοπαιδίου έλαβε χώρα ανεξάρτητα από το υφιστάμενο καθεστώς σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους αφού αφορούσε ανταλλαγή ιδιωτικής περιουσίας, αποσκοπούσε δε στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων πολιτικών ανδρών. Δυστυχώς η φιλοδοξία, η φιλαρχία και η έλλειψη σωφροσύνης και μέτρου από πλευράς των Βατοπαιδινών τους ενέπλεξε σε μία θλιβερή ιστορία, της οποίας οι κύριοι υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν στην συμμορία του πολιτικού (παρα-)κράτους των Αθηνών (Κυβέρνηση, Βουλή, Δημόσια Διοίκηση, Τύπος) παρά στο Άγιον Όρος.

 33. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Προσκυνητής: Οι, εκ Κύπρου, αερο-μεταφερόμενες «μεραρχίες» υποστήρηξης του Εφραίμ ήταν στα νέα των 8, των 9, στα πριν και στα ενδιάμεσα. Είναι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Τους απειλούσε ο μαχητικότατος όχλος εκ Κύπρου. Εκτός βέβαια αν είναι αποκυήματα της φαντασίας των ανθρώπων εκεί πάνω. Ο Εφραίμ βαδίζει «το μοναστήρι του» στ’ αχνάρια όλων των Κυπριακών επισκοπών. Έλλειμμα μόρφωσης μπορεί να έχει, και συμφωνώ με τον κ. Βίτσο, αλλά του περισσεύει φιλοδοξία με καρύκευμα θρησκευτικότητας και άφθονος φανατισμός.

 34. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Ευάγγελος: Τα 120 τόσα εκ. ευρώ σε ποιούς λογαριασμούς βρέθηκαν;; Σα να και διάβασα πως ήταν στης Μονής. Οι off-shore σε ποιόν πολιτικό ανήκουν;; Σα να και διάβασα πως είναι της Μονής. Ποιοί πήγαιναν σε πολιτικούς, πριν και νυν; Σα να και διάβασα πως ήταν οι καλόγεροι. Η Αγία Παρέα των επικεφαλής των business ήταν όλοι Κύπριοι; Σα να και διάβασα πως Ναι!

 35. Ο/Η Ευάγγελος λέει:

  Διονυσία: Αν 120 εκατομ. ευρώ κατέληξαν στους λογαριασμούς της Μονής, να είσαι βεβαία ότι πολλαπλάσια κατέληξαν σε λογαριασμούς πολιτικών και λοιπών άλλων, ημετέρων των πολιτικών!
  Οι υπεράκτιες εταιρείες είναι γενικά νόμιμες, οι πολιτικοί και λοιποί ΄΄ημέτεροι΄΄ έχουν περισσότερες!
  Πολλοί πηγαίνουν σε πολιτικούς, κληρικοί και μή… Δυστυχώς έτσι λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα! Τα Μοναστήρια είναι ΝΠΔΔ και όπως όλα τα ΝΠΔΔ (Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, Οργανισμοί) έχουν εύκολη πρόσβαση προς την Δημόσια Διοίκηση, των Υπουργών συμπεριλαμβανομένων. Πολύ περισσότερο δε το Όρος, το οποίο απολαμβάνει ιδιαιτέρου καθεστώτος και ΧΡΗΣΙΜΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ από την Ελληνική Πολιτεία για την προβολή της χώρας και την άσκηση θρησκευτικής διπλωματίας! (Να μην το θυμόμασθε μόνον όταν μας συμφέρει ως Πολιτεία και ως Λαό…)
  Αν Κύπριοι ήταν οι Βατοπεδινοί, Ελλαδίτες ήταν οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και οι ημέτεροί των που οικειοποιήθηκαν τα οικόπεδα! Ο Πάπιστας ήταν κολλητός του Βουλγαράκη, λένε!

 36. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Ευάγγελος: Ααα, αααχ, αααχ, αυτή η συνομωτική!!! Με σκοτώνει! Πολλές φορές, τις περισσότερες, τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι αυτά που μεγαλώνουν και πετούν περικοκλάδες μεσ’ την κεφάλα μας!
  Και, το Βυζαντινό παπαδαριό, μπορεί εδώ εις Ελλάς να μουλώνει -στις μύτες παρακαλώ- στο περιθώριο αλλά στο νησί…;;; Θα προτείνω στον κ. Αλαβάνο, μιας και η πανεπιστημιακή νομενκλατούρα είναι του αριστερού χεριού του, να τους προτείνει να ιδρύσουν, και σ’ όλες τις σχολές, μια μεταπτυχιακή έδρα στη Συνομωτική. Να δεχόμαστε φοιτητές από Αν. Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Λαούς με φαντασία. Μπορεί και να βουλώσει, η παραπαίουσα, καμιά οικονομική τρύπα του Υπ. Παιδείας. Τα «λένε», αυτοί που τα λένε, τα βλέπουνε στο φλυτζάνι.
  Στην Κύπρο λένε: «Αν ‘ναι μήλον εν ν’ αθίσει!»

 37. Ο/Η Ιωακείμ λέει:

  Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, ο Πατριάρχης τίποτα δεν είχε πάρει χαμπάρι από όλο αυτό το αλισβερίσι;
  Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να αποκαλυφθεί από τα τρισκατάρατα ΜΜΕ και άλλοι τρεις μήνες για να του επιβάλει μια χαιδευτική ποινή;
  Μοιάζουν οι παπάδες να μην μπορούν να πιάσουν τη μυρουδιά του χρήματος; Ούτε αλιβάνιστοι είναι, ούτε αχρημάτιστοι, από καλότερο μέχρι πατριάρχη!

 38. Ο/Η Ευάγγελος λέει:

  Το αλισβερίσι γινόταν με σχετικά διαφανείς διαδικασίες, τις συνήθεις διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου. Δεν νομίζω ότι σε άλλες πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις, μοναστικές και μη, ακολουθήθηκαν άλλες πιο διαφανείς διαδικασίες, εκτός και αν ζω σε άλλο πλανήτη…
  Αρκεί επιτέλους η υποκρισία των κάθε είδους τιμητών!
  Η Πολιτεία (οι πολιτικοί…) πήραν εκτάσεις της Μονής και της προσέφεραν μεγαλύτερα ανταλλάγματα από τα συνηθισμένα, ασφαλώς με το προσωπικό τους αζημίωτο… Κανένας από εμάς δεν θα έλεγε όχι, όταν σου παίρναν το χωράφι και σου δίναν οικόπεδο (πάντοτε με το προσωπικό τους αζημίωτο και όχι από φιλομοναχισμό ή σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και άλλες παρόμοιες μπούρδες που επαναλαμβάνονται ευκαίρως ακαίρως από ημιμαθείς, ηλιθίους και άλλους με συγκεκριμμένες ατζέντες).
  Είναι τω όντι κρίμα ότι η Μονή εκουσίως ή ακουσίως, ενσυνείδητα ή από δαιμονική επήρεια (φιλοδοξία, φιλαρχία, φιλαργυρία…) δέχθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το αλισβερίσι… Θα έπρεπε να είχε αρνηθεί και να δώσει το παράδειγμα!
  Πάντως οι καλόγεροι είναι οι τελευταίοι των ενόχων, το φαγοπότι και μάλιστα απολύτως ιδιωτικών συμφερόντων το απήλαυσαν οι κλασσικοί ληστές, οι πολιτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ημέτεροι των!
  Λέγεται και φημολογείται μάλιστα ότι στην ξαφνική επανεκτίμηση της Βιστωνίδας από 39 σε 46 εκατομμ. τα 7 εκατομμ. προορίζονταν ως αντάλλαγμα στα 7 μέλη ενός αρμοδίου οργάνου και τούτο ασφαλώς εν αγνοία της Μονής, αλλά εν γνώσει κρατικών αξιωματούχων!!!

 39. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Ευάγγελος: Η σημερινή άρνηση (Καθημερινή) της Κυπριακής αρχής ξεπλήματος βρώμικου χρήματος τί σας λέει;; Σωστά έπρεπε να υποβληθεί γραπτώς! Αλλά 4 μήνες τώρα ποιοί περίμεναν τα γραπτά και ποιοί δεν τα ‘στειλαν;;; Η «νομιμότητα» στην Κύπρο δεν έπρεπε να θορυβηθεί;;; Δεν έπρεπε να κουνήσει τα, εμφανώς, κακώς κείμενα;; Δεν έπρεπε να ΖΗΤΗΣΕΙ την συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές;;; Εδώ όλα κλονίζονται! Τα έγγραφα λοιπόν προσχήματα είναι για τους ανεγγέφαλους! Η υπόθεση βρωμάει -όπως οι υποκλοπές ξένη δύναμη, το πέσιμο του ελικοπτέρου ένας θεός ξέρει τί- πολλή ανάμειξη θεού. Οι παππάδες στο νησί είναι η πραγματική εξουσία! Αυτοί υποδεικνύουν τον υποψήφιο πρόεδρο και ο νοήμων, απλώς, πάει περίπατο στην κάλπη.
  Το γραφείο του πρώην προέδρου είχε κατηγορηθεί απ’ το Κογκρέσσο, όπως και όλο το νησί, κόμβος ξεπλύματος ληστεμένων χρημάτων του Σέρβικου λαού απ’ την οικογένεια Μιλόσεβιτς. Γενικό πλυντήριο το νησί. Μετά που το Ελβετικό υποχρεώθηκε, από την Αμερικανική κυβέρνηση, να ελέγχει για τα ναρκωδόλαρα και τα άλλα ύποπτα. Η τραπεζίτης του Μιλόσεβιτς είχε, στο άψε-σβύσε, μόνιμη και νόμιμη διαμονή εκεί. Τιμώμενο, μαχόμενο, πρόσωπο για την ελευθερία και ανεξαρτησία του Σέρβικου λαού! Η οικογένεια χωνεύει τους καρπούς των μόχθων της στη Μόσχα τώρα!) Βυζαντινές μηχανογραφίες. Οι παππάδες σέρνουν τον χορό. Εκεί είναι η αφετηρία και η συνέχεια της υποστήριξης του Εφραίμ. Η… κεφαλή της Ορθοδοξίας έχει το ένα αυτί και την μιά χούφτα απλωμένη κατά Κύπρο μεριά. Μπορούσε λοιπόν να κάνει κι αλλοιώς;; Χάϊδεμα στον Εφραίμ! Οι άγγελοι έχουν από καιρό πάει παράδεισο και δεν δίνουν μία…
  @κ. Βίτσο: Σπάσατε ρεκόρ σχολίων νομίζω!
  @Μαρίνο: Πού πήγατε και χαθήκατε τόσον καιρό; Ο λαιμός σας;; Ή, μάλλον, το χέρι σας;;; Περαστικά και τα σχόλια είναι τα αντιβιωτικά!!!

 40. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  Μπα, κυρία Περικλέους μου! Παρόλο που όποιος ακουμπήσει στην Εκκλησία δεν πάει χαμένος, εμένα με έφαγε η Ρώμη!
  Για δείτε αυτό το post:
  http://www.politismospolitis.org/?p=1123

  Μέχρι να φτάσω τα 123 σχόλιά του έχω πολύ δρόμο ακόμη…

 41. Ο/Η Κ.Ι.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  Μα,κυρία Περικλέους ,στα σοβαρά τώρα θέτετε λογικά ερωτήματα γύρω από τα σκοτεινά και παράνομα που αφορούν το σκάνδαλο «Βατοπέδιο»;Δεν σας είναι ξεκάθαρο,ότι είναι πολλά τα πλοκάμια του υπο-κόσμου που συγκροτεί τη «μαυρη» πλευρά της «νέας»,λεγόμενης, διεθνούς επιχειρηματικότητας;Γιατι θα γινόταν εξαίρεση στη γραμμή Αθηνών-Λευκωσίας ή αλλού;Φίσκα ο πλανήτης – βεβαίως και η γλυκειά μας πατρίδα -από «λαμόγια» του λευκού περιλαιμίου!Απολαύστε (σας προτείνω) τα χάλια του συστήματος και μην ζητάτε εξηγήσεις για το ένα και το άλλο.Εχει άλλωστε μία ιδιαίτερη πρωτοτυπία η ρασοφόρος ομάδα μπίζνεσμεν του Βατοπεδίου.Δεν βγάζει κάθε μέρα Εφραιμηδες η γκροτέσκα ελληνική «εποικαιρότητα».Αλεγκρία,λοιπόν ! (Κι’ας μην παριστάνουμε όλοι μας τους «κατάπληκτπους»…)

 42. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @κ. Βίτσο: Ένα μήνα να γράφω δεν πρόκειται να πάτε στα 125! Μάλιστα 125! Μπήκα στην διεύθυνση και έγραψα δυο! Από φίλους να φοβάστε. Τους εχθρούς τους έχετε στο στόχαστρο!
  Εκείνο που με ενοχλεί είναι που το κόμμα που θέλει να γίνει κυβέρνηση με περνά για ασκήσιμο. Εκείνος ο Ρόβλιας… Αν τον είχα μπροστά μου θα του ‘ριχνα κατακέφαλα το laptop μου. (Χρειάζομαι ένα πιο τελευταίας τεχνολογίας.)

 43. Ο/Η Π. Μαρίνος λέει:

  @ Περικλέους Διονυσία: Περνάω περίοδο… αναγνώσεων!

 44. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @ Μαρίνος: ΩΩΩΩχχχχ!

 45. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @κ. Αγγελόπουλο: Πάνω κόσμο, μέσο κόσμο, κάτω κόσμο -των ζωντανών και να εξηγούμαστε- εμείς τους κάνουμε. Πληθυσμιακώς. Και θα πρέπει, πού και πού, να ρίχνουμε και από καμιά ματιά στον ρημάδη τον καθρέφτη μας. Ας είναι και του μπάνιου!

 46. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @Προσκυνητή: Ανοίχτε τα σημερινά νέα στην «Καθημερινή»!!!! Κάτι λέει για επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου για να ενημερωθεί, απ’ την Βουλή των Ελλήνων, για το Βατοπαίδοιον! Και ταυτόχρονα βάζει μπηχτές στην Μητρόπολη Λεμεσού -στον Μητροπολίτη βέβαια. Γιατί η Μητρόπολης είναι οικοδόμημα με ντουβάρια που πιθανόν να είναι και πιο ευαίσθητα απ’ το περιεχόμενό τους!!!
  Προς γνώση σας: Τον προηγούμενο «άγιο» της ίδιας μητρόπολης τον είχε υποχρεώσει ο Αρχιεπίσκοπος -ο πριν τον καινούργιο- να παραιτηθεί!!!(Και από πού τον έπιασε αυτόν τον προηγούμενο ο διάβολος για να τον ρίξει στο τσουκάλι, εκεί που βράζει ο πρώην πρόεδρος-παππάς, είναι απορίας άξιον και μόνον ο θεός, που ‘δίνει τις οδηγίες του κώδικα αμαρτιακής παραγραφής, θα ξέρει!) Σκεφθείτε! Να παραιτηθεί λόγω διαφθαράς χωρίς προηγούμενο! Σκεφθήτε: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ, ΜΟΝΟΝ ΑΠ» ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΓΕΙ!! Τις ολονυχτίες, εκεί κάτω, τις κάμει το παππαδαριο για να συχωρεθούν μόνον οι δικές του αμαρτίες. Πού χρόνος να προλάβουν να προσευχηθούν και για το σβήσιμο, απ’ τα κιτάπια του θεού, και των αμαρτιών του πιστού πληρώματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *