Εθνική βιομηχανία «τούβλων»

Έγινε προ καιρού μία διεθνής έρευνα, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, στα Σχολεία, για να εξακριβωθεί αν τα παιδιά μαθαίνουν γράμματα και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται.
Θα ήταν εύκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα για την Ελλάδα που βρέθηκε «κάτω από τη Βάση», μετά τα όσα έχουν συμβεί στην Παιδεία τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά και μετά τις αγωνιώδεις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών –υπό την «αιγίδα» κάποιων αριστερών κομμάτων- για την εξασφάλιση στις εξετάσεις του λεγόμενου «δημοκρατικού 5» και τη μη εντατικοποίηση των σπουδών!!

Κάποτε ο μαθητής, έδινε, έστω και υποτυπώδεις, εξετάσεις ακόμη και για να περάσει από το νηπιαγωγείο στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Και, μέχρι να τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές του, σε κάθε τάξη υποβαλλόταν σε εξετάσεις σε κάθε εξάμηνο, χώρια τα πρόχειρα διαγωνίσματα.
Από την άλλη πλευρά, οι τακτικές αυτές εξετάσεις συνέβαλαν ώστε η γνώση του μαθητή να είναι επαρκέστερη και εγκυκλοπαιδικότερη. Η γενική δε αυτή μόρφωση συνέβαλε σε ένα ευρύτερο μορφωτικό επίπεδο και όχι στη μονομέρεια του γνωστικού αντικειμένου.
Και οι εκπαιδευτικοί όμως, παλαιότερα, ήταν άλλου μορφωτικού βεληνεκούς και, κυρίως, είχαν άλλη όρεξη. Ήσαν πρωτίστως παιδαγωγοί.
Πριν από πολλούς μήνες είχα διαβάσει σε εφημερίδα μία επιστολή από νεαρό δικηγόρο, από την Πάτρα, που, λόγω ηλικίας είχε νωπή την ανάμνηση από το πώς λειτουργεί το Σχολείο στις μέρες μας.
Διερωτάτο δε για τους εκπαιδευτικούς:
«Είναι λειτουργοί όπως λέγαμε παλαιότερα; Οι δάσκαλοι τότε δούλευαν 36 ώρες την εβδομάδα, πρωί, απόγευμα Σάββατο και Κυριακή πρωί, χωρίς αποχώρηση από τη θέση τους… Σήμερα δουλεύουν 6 ή 9 ή 11 ώρες οι Διευθυντές και μάλιστα με τη βοήθεια Γραμματείας. Οι υπόλοιποι εργάζονται από 16-19 ώρες εβδομαδιαίως, που θα πει, μείον 4 ώρες κατά μέσο όρο ημερησίως!»…
Όσο η μαθητεία στο σχολείο θα απλοποιείται, τόσο στις διεθνείς έρευνες το μορφωτικό επίπεδο των ελληνοπαίδων θα είναι ανάλογο του Ατζερμπαϊτζάν…

ΝΙΚΗΤΑΣ ΦΩΣΤΙΝΗΣ  -(Φωτογραφία:Σκίτσο της Βικτόρια Ρόμπερτς από τους New York Times))

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *