Θα τα φάει η λεγάμενη…

ΓΙΑ να πάρει κάποιος σύνταξη τρεις είναι οι προϋποθέσεις.
Πρώτον, να έχει συμπληρώσει κάποια χρόνια ασφάλισης. Δεύτερον, να είναι μιας κάποιας ηλικίας και, τρίτον, και σημαντικότερον να μην έχει αποθάνει.

ΟΤΑΝ αυτός ο κάποιος δουλεύει μια ζωή σαν χαμάλης, ένα μεγάλο μέρος του μισθού του παρακρατείται υποχρεωτικά κάθε μήνα από ένα ασφαλιστικό ταμείο το οποίο ανήκει ή ελέγχεται από το κράτος. Για να ‘χει κι ο χαμάλης περίθαλψη όταν αρρωστήσει και να πάρει μια σύνταξη άμα προλάβει και γεράσει.

ΤΙ πρέπει λοιπόν να ισχύει, καλά μου παιδάκια της τρίτης Δημοτικού, για να εμπιστευτεί τα χρήματά του κάθε μήνα ο τίμιος εργαζόμενος στο ταμείο του κράτους; Πες εσύ Τοτέ…

ΠΡΩΤΟΝ, κυρία, να μην κάνουν φτερά τα λεφτά απ’ το ταμείο του κράτους. Αυτοί που εκλέγουμε με την ψήφο μας και εκείνοι που διορίζουν στα ταμεία να μην τα κλέβουν, να μην τα παίζουν σε δομημένα ομόλογα και να μην τα σπαταλάνε προσλαμβάνοντας αγενείς κυρίες που πλέκουν πουλοβεράκια. Κι όταν κάποιοι το κάνουν θα πρέπει, κυρία, να τιμωρούνται πολύ αυστηρά, να μπαίνουν φυλακή και να μην ξαναβγαίνουν ποτέ των ποτών από κει.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: αν για κάποιο… περίεργο λόγο δεν εμπιστεύεσαι το ασφαλιστικό ταμείο και το κράτος, τότε να μην υποχρεούσαι να καταβάλλεις εισφορές, ούτε για ασθένεια ούτε για σύνταξη. Να παίρνεις όλο τον μισθό χωρίς κρατήσεις κι όπου θες να τον γλεντήσεις. Δικαίωμά σου να πεθάνεις στην ψάθα.

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, αν δεν έχεις να κάνεις με τη μαφία, για να εμπιστευτείς στο ασφαλιστικό ταμείο του κράτους κάθε μήνα ένα σημαντικό μέρος του μισθού σου, είναι αυτονόητο ότι κάποιος εκπρόσωπός του πρέπει να σου υπογράψει συμβόλαιο που να αναφέρει τι σύνταξη θα σου δώσει, μετά από πόσα χρόνια δουλειάς και σε ποια ηλικία. Κι αν αυτό το συμβόλαιο δεν τηρηθεί κατά γράμμα, να δικαιούσαι να πάρεις πίσω εντόκως όσα χρήματα τους έδωσες να σου… φυλάνε για τα γηρατειά σου όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόσουν. Μήπως λέω κάτι παράλογο; Τι θα πει «αλλάζουμε τους όρους και τα όρια»;

ΔΕΝ μπορεί να μπαίνουν στον ίδιο κουμπαρά τα λεφτά που δίνεις για να ‘χεις περίθαλψη όταν αρρωστήσεις μ’ εκείνα που βάζεις στην άκρη για σύνταξη. Για την περίθαλψη μακάρι να μην τα χρειαστείς ποτέ εσύ και να δοθούν για έναν συνάνθρωπο που περνάει μεγάλη περιπέτεια υγείας… Αυτή είναι η αρχή της αλληλεγγύης.

ΟΜΩΣ, ο δεύτερος κουμπαράς όπου βάζεις λεφτά για τη σύνταξή σου, δεν είναι δίκαιο ν’ ανοίξει και να μοιραστεί σ’ όλους τους αναξιοπαθούντες και μη. ΟΚ, να τσοντάρεις κάτι σ’ ένα καρντάσι που ‘χε πιο λίγα μεροκάματα ή στη χήρα με τα πέντε ορφανά. Ομως αυτός ο κουμπαράς είναι δικός σου και η σύνταξη που θα πάρεις θα πρέπει να ‘ναι ανάλογη των αποταμιεύσεών σου. Αυτό είναι το δίκαιο.

ΑΣ αφαιρεθεί ένα ποσοστό, ας πούμε 20%, από τις αποταμιεύσεις όσων έχουν δουλέψει πάνω από 30 χρόνια για να πάρουν μια κατώτατη σύνταξη κι εκείνοι που δεν δούλεψαν τόσο στη ζωή τους επειδή δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν. Από κει και πέρα δικός σου είναι ο κουμπαράς, όποτε θέλεις τον ανοίγεις, παίρνεις αυτό που δικαιούσαι και αν κουραστείς σταματάς να δουλεύεις. Γιατί όρια ηλικίας; Για να πεθάνεις και να τα φάει η λεγάμενη με τον γκόμενο; Με κόβεις εμένανε, ρε κλεφτάρα, να φτάνω 65;

ΑΝΔΡΕΑΣ  ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 Σχόλια

 1. Ο/Η Γανυμίδης λέει:

  Η λεγάμενη, που θα είναι και από τη Μολδαβία!

 2. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  Καλέ, πολύ αψύς μας βγήκατε κ. Ρουμελιώτη μας! Μπα σε καλό σας… Και, εντάξει, να συγχωρήσω το ένεκα ο δαίμων της πληκτρολόγησης λάθος, παρά το ότι το κάματε δύο φορές, εκείνο δηλαδή το «περίθαλψη» που γράφετε αντί του «περίθλιψη». Αλλά πώς να συγχωρήσω το ότι αποκαλείτε «κλεφταράδες» αρχιλήσταρχους ανθρώπους; Τέτοιος υποβιβασμός μέχρι και αγωγή μετά μηνύσεως σηκώνει.

 3. Ο/Η perldion λέει:

  @Όλους: Κάτι τέτοιες, σαν και τις πάρα πάνω, ήταν οι προτάσεις του team του τέως προέδρου Bush αλλά και των πριν απ’ αυτόν. Δεν ξέρω αν τις ενστερνίζεται κι ο Obama αλλά νομίζω πως η “αυτοδιαχείρηση” εξακολουθεί να υφίσταται και είναι πιο παλιά και των δυο προέδρων. Έτσι σημιουργήθηκαν τα hedge funds. Τα οποία κατέληξαν σε βόμβες νετρονίου για τα όπου γης χρηματιστήρια, και τις συνδεδεμένες ντόπιες οικονομίες των χωρών, που έβαζαν οι “επενδυτές” στο στόχαστρο. Επειδή έδιναν return, σ’ αυτούς που συμετείχαν στη σπέκουλα, γύρω στο 25% -ο τραπεζικός τόκος ήταν τότε 2 ή 3%. Οι δικαιούχοι των χρημάτων ήταν πανευτυχεις, οι διαχειριστές των ταμείων περισσότερο γιατί κονομούσαν πάνω από ότι οι… αποταμιευτές, και χωρίς να έχουν βάλει πεντάρα στα υπό παιχνίδι κεφάλαια και, βέβαια, συμπληρώσει 35ετή εργάσιμο χρόνο! Τώρα, οι δικαιούχοι των χρημάτων, ψάχνουν για δουλειά και ποιός να τους δώσει;; Που είναι χούφταλα;;;!!!
  Μάγκες, υπάρχει και κάτι που λέγεται υπευθυνότητα! Στην-Ελλάς λείπει και από τους κυβερνώμενους κι όσο για τους κυβερνώντεςς…;; Αυτοί ΠΟΤΕ δεν την είχαν. Κι όσο για τους ΠαΦοΚους;;; …Εντιμότητα απ’ τους διδάξαντες την αρχιλαμογιά ΜΗΝ περιμένετεε και ΜΗΝ πληρώνετε -όπου σας είναι δυνατόν- φόρους!! Και δεν ακουμπίσατε, βέβαια, τις οικονομίες σας σ’ εμένα για να σας συμβουλέψω… για τα περί ανταποδοτικής κλεψιάς!
  Διαβάζω, τώρα, ένα πολύ καλό άρθρο, που αφορά στην καινούργια ταυτότητα που ψάχνει να ‘βρει η οικονομία, για να πάρει πάλι τους δρόμους -από την πολύ φιλελευθεριότητα έχασε την παλιά της ταυτότητα, στο πεζοδρόμιο που έκανε στέκι, και μεις οι μ-λ-κ-ς νομίζαμε πως την γ-μ–σ-μ-!!
  Επειδή το -μέχρη τώρα ούλτρα φιλελεύθερο- μοντέλο των αγορών (Οι αγορές αυτορυθμίζονται) κοίτεται εις θρύψαλα και οι οικονομολόγοι -απελπισμένοι- ψάχνουν για μια νέα πιο φρέσκια θεωρία για τα ΟΛΑ της οικονομίας. Εκεί στο Νταβός. Και, τώρα, αν ο Κολοκυθούλης κατάλαβε τίποτις απ’ τις σπαζοκεφαλιές;;; Να μου τρυπήσετε την μύτη μου -την οποία έχω και σε μεγάλη υπόληψη γιατί είναι όμορφη όπως και η υπόλοιπη εγώ!!!
  Προσέχτε! Είμαστε συνυπεύθυνοι για ΟΤΙ έχει συμβεί και μην τους στρώσουμε το κρεββάτι των οικονομολόγων -‘χτος του Γκρηνσπάν που είναι χούφταλο και ούτε το δάχτυλό του δεν μπορεί να σηκώσει για να ζητήσει άδεια, απ’ την σύναξη του Νταβός, να πάει για κατούρημα- για να μας ξανά, ξανά, ξανά, ξανά ρίξουν, μπρούμητα κι ανάσκελα, εκεί πάνω οι οικονομολόγοι!
  Εις οιωνός άριστος: “Ν’ απλώνεις τα ποδάρια σου ως εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου” -αυτό μου το ‘λεγε η αναλφάβητη η γιαγιά μου η Κεφαλλονίτισσα.
  Τ’ άλλο: “Οπου ακούς πολλά κεράσια πάρε τον παρακαμπτήριο που σε βγάζει όσο πιο μακριά γίνεται από τον κερασώνα και μην κοιτάς ΟΥΤΕ πίσω σου” -αυτό μου το ‘μαθε ο κουμουνιστής Μακεδόνας πατέρας μου που, αν και πραγματικά άθεος, μου θύμιζε, για την περίπτωση, τί έπαθε η κουτσομπόλα γυναίκα του Λωτ -η Μενεγάκη ‘κείνης της εποχής… Μόνον που η σύγχρονη βασίζεται στην βλακεία μας που δεν κινδυνεύει να μας λείψει ΠΟΤΕ -όπως θα πάθουν, το χουνέρι, οι συντάξεις μας!!!

 4. Ο/Η Γανυμίδης λέει:

  Πω,πω, πω, ότι και να της πεις της βρωμάνε αυτηνής! Τι ξυνίλα Θέε μου! Κι όλο το ίδια και τα ίδια. Η αναλφάβητη γιαγιά πάντως έλεγε σημαντικά γράμματα, ενώ αυτή η …αλφαβητισμένη… άστα! Μεγάλη πίκρα η κυρία!

 5. Ο/Η perldion λέει:

  @k. Γανυμίδης: Γειά σου μεγάλε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *