Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν χρήματα. Και στα δικά μας!

Ιδού τα άσχημα νέα , που έμαθαν σήμερα  ενώ έπαιρναν τον πρωινό καφέ τους οι πολίτες μιας από τις μη δημοκρατικές χώρες, όπου η ελευθερία μαστίζεται, τα δημοκρατικά δικαιώματα φαλκιδεύονται, η εργατική τάξη πάει στην Κόλαση, ο Πολιτισμός είναι υπό του μηδενός, τα προσωπικά δεδομένα αστυνομεύονται με κάμερες στους δρόμους και γενικά,  δεν υπάρχει καμμία σχέση με τη δική μας τη χώρα, το λίκνον της Δημοκρατίας! Λίκνον που από το πολύ νανούρισμα που έχει κάνει στη Δημοκρατία την έχει ρίξει …σε κώμα!
Ιδού τα νέα, όπως τα μεταδίδουν τα πρακτορεία BBC, AFP και AP:

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στα δημόσια ταμεία οι Βρετανοί βουλευτές, μετά την ολοκλήρωση της ανεξάρτητης διοικητικής έρευνας που διεξήχθη με αφορμή το σκάνδαλο των προσωπικών τους εξόδων. Ο συνταξιούχος ανώτατος δημόσιος υπάλληλος που συντόνισε τη σχετική διαδικασία, σερ Τόμας Λεγκ, αποφάνθηκε ότι 392 νυν και πρώην μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων χρέωσαν τον βρετανικό λαό με περιττά και υπερβολικά έξοδα, κυρίως για τη συντήρηση της δεύτερης κατοικίας που δικαιούνται, είτε στο Λονδίνο είτε στην εκλογική τους περιφέρεια. Ανάμεσα σε εκείνους που θα επιστρέψουν χρήματα στο κράτος είναι και ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς θεωρήθηκε ότι τα χρήματα που διέθεσε για τον καθαρισμό του μεγάρου της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν υπερβολικά.

«Πρωταθλήτρια» στα περιττά έξοδα αναδείχθηκε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μπάρμπαρα Φόλετ, η οποία χρέωσε το κράτος με 42.000 λίρες για την πρόσληψη φρουρών ασφαλείας στο σπίτι της, κάμερες κλειστού κυκλώματος και συναγερμό διάρρηξης. Αλλοι συνάδελφοί της είχαν αποζημιωθεί για την ενοικίαση ερωτικών ταινιών, το καθάρισμα των κήπων τους και τον καλλωπισμό της αυλής τους. Σε γενικές γραμμές «επικρατούσε πνεύμα αδιαφάνειας και σπατάλης», όπως αποφάνθηκε ο κ. Λεγκ, αφού «οι υπάλληλοι της Βουλής, που είχαν επωμιστεί με τον έλεγχο των εξόδων που υπέβαλλαν οι βουλευτές, απέφευγαν να αμφισβητήσουν τη σκοπιμότητά τους».

Η υπόθεση, η οποία ήλθε στο φως τον περασμένο Απρίλιο από την εφημερίδα Daily Telegraph, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η κατάχρηση του συστήματος αποζημίωσης για έξοδα παράστασης και κίνησης από τους βουλευτές, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης, είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Αν και στο σκάνδαλο εμπλέκονται νομοθέτες όλων των παρατάξεων, το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Μπράουν ανέθεσε σε ανεξάρτητη επιτροπή να αναμορφώσει το σύστημα αποζημιώσεων. Παράλληλα, δύο βουλευτές εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, έξι βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας και 150 δήλωσαν ότι δεν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Εν τούτοις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν (ανωνύμως), υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκαν αδίκως. Αντιθέτως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισαν το πόρισμα της επιτροπής ως «βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας».

Κλέφτες υπάρχουν παντού! Αν και από πλευράς αναλόγων επιδόσεων οι άγγλοι βουλευτές  δεν συγκρίνονται με τους δικούς μας.

Στις Δημοκρατίες όμως όταν τους πιάσουν, τους αναγκάζουν, τουλάχιστον,  να δώσουν τα κλοπιμαία πίσω. Ούτε νόμους απαλλακτικούς φτιάχνουν, ούτε οι Πρωθυπουργοί  καλύπτουν -αντίθετα ζητούν συγνώμη-, ούτε ο τύπος  συγκαλύπτει οπότε οι πολίτες τα περιμένουν όλα από τα blogs, ούτε κλείνουν τη Βουλή άρον-άρον! 

Και κυρίως: Δεν ζητάνε από το λύκο να φυλάξει τα έρημα τις εξεταστικές και από τα θύματα των κλεφτών να βάλουν στη θέση τους τα κλεμένα!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ  (Φωτογραφία:  πόστερ του ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΛΑΝΤΙ)

3 Σχόλια

  1. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

    Και να προσθέσουμε ότι παρά την επιστροφή των χρημάτων, η πολιτική καριέρα όσων έχουν βρεθεί ότι παρέβησαν τους κανονισμούς έχει τελιώσει. Στην Αγγλία οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο και δεν νομίζω κανείς από αυτούς να είναι υποψήφιος/α.

  2. Ο/Η Γανυμίδης λέει:

    @Νίκος Χαραλάμπους: Κύριε Χαραλάμπους αυτό που λέτε το λέει καθαρά και η ανάρτηση. Μήπως για να πάνε κι εδώ όλα καλύτερα, δεν χρειάζεται να γίνουμε Φιλελεύθεροι, αλλά λιγότερο ανεκτικοί; Να ρίχνουμε και κανένα γιούχα στο δρόμο, αντί για μόνο στην κάλπη;

  3. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

    Έχετε δίκιο, κ. Βίτσο, δεν πρέπει να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα έρημα. Τους λύκους τους έχουμε για να φυλάνε το κοπάδι, το ποίμνιο, την στάνη. Τα έρημα ας βάλουμε κάποιο άλλο σαρκοβόρο να τα φυλάη – πώς σας φαίνεται το τσακάλι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *